
Włoska focaccia

Rodzaj posiłku: danie główne, lunchbox, pieczywo, przystawki i przekąski, zapiekanki
Kuchnia (region): włoska
Użyte składniki: wegańskie, wegetariańskie
Zawiera: gluten, drożdże, pszenica, orkisz
Składniki:
mąka orkiszowa - 50 g
mąka pszenna - 200 g
oliwa lub olej - 75 ml
letnia woda - 250 ml
sól - 1/2 łyżeczki
drożdże suszone - 1 łyżeczka
pomidory koktajlowe, pomidory okrągłe, ogórek - kawałek
zielone i czarne oliwki - kilka
kapary - kilka
siemię lniane - trochę
ew. niebieski ekologiczny barwnik -
Dodatkowe informacje:
Propozycja na wesoło, ale bardzo smacznie. Moim zdaniem stworzyłam dzisiaj małą reprodukcję obrazu Vincenta van Gogha. Idealna na śniadanie, kolację i przekąskę. Najlepsze pomidory to bawole serca lub malinowe, no i koktajlowe.Sposób przygotowania:
Ciasto:
Do ciasta użyć 30 ml oleju, resztą smarować blaszkę i spryskać warzywa.
Sól rozpuścić w letniej wodzie. Dodać resztę składników, wymieszać łyżką.
Kilka minut wyrabiać ciasto łyżką, potem przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 60 minut. Ciasto jest dość rzadkie. Blaszkę 25 X 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia i lekko posmarować olejem. Na blaszkę wylać wyrośnięte ciasto. Z plasterków ogórka zrobić wazon. Dół blaszki posypać siemieniem lnianym (to jest obrus).
Rozłożyć kilka większych plasterków pomidorów i wąskich pasków ogórków.
Potem dołożyć pomidorki koktajlowe, zielone oliwki i kapary. Posiekane czarne oliwki ułożyć po środku dużych plasterków pomidorów. Tło można pomalować niebieskim barwnikiem wymieszanym z olejem. Wyszło nieźle, ale trzeba to upiec. Pieczemy w 180 C przez 25 minut, potem zwiększamy do 200 C i pieczemy jeszcze 10, 15 minut.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.