Składniki:
jaja - 6 szt.
mąka pszenna - - 1 szklanka
cukier - 1 szklanka
aromat waniliowy lub śmietankowy - kilka kropel
Krem:
serek mascarpone - 750 ml
cukier puder - 100 g
powidła śliwkowe - 2-3 łyżki
Poncz:
zaparzona kawa - 1/2 szklanki
likier - 1/3 szklanki
Sposób przygotowania:
Śmietanę z serkiem wymieszać, potem dobrze ubić, pod koniec dodać cukier.
Pierwszy blat biszkoptu nasączyć kawą wymieszaną z alkoholem / likierem.
Posmarować cieniutką warstwą powideł, nałożyć 1/3 kremu. Przykryć drugim blatem biszkoptu, nasączyć kawą, posmarować powidłami, nałożyć 1/3 kremu i przykryć ostatnim blatem. Czynności powtórzyć. Ostatnia warstwa kremu jest cieniutka. Wierzch tortu udekorować resztą kremu i posypać kakao.
Tort schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.