Miska zdrowia
STOPKARodzaj posiłku: lunchbox, przystawki i przekąski, śniadanie
Kuchnia (region): polska
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: nabiał kozi, owczy, miody, gluten, nabiał, jajka, orzechy wszystkie, strączkowe, sezam, cytrusy, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
ugotowana komosa ryżowa - 3/4 szklanki
pomidorki truskawkowe, koktajlowe - 280 g
ogórki - 230 g
oliwki kalamata - 130 g
czerwona papryka - 110 g
gruszka konferencja - 1 szt.
sok z cytryny - 1 łyżka
mięta świeża - garść
natka pietruszki - trochę
koper - trochę
Ogórki oscypkowe:
ogórki - 430 g
mąka ryżowa - 45 g
jajo - 1 szt.
bułka tarta z panko - 55 g
mleko - 4 łyżki
olej do smażenia - 4 łyżki
Prażone nasiona:
len - 2 łyżki
posiekane migdały - 2 łyżki
słonecznik - 2 łyżki
sezam - 2 łyżki
Sos:
tahini - 4-5 łyżki
sok z cytryny - 2-3 łyżki
czosnek - 1 ząbek
ketchup - 3-5 łyżki
syrop z daktyli lub miód - 2 łyżki
Sposób przygotowania:
Ogórki oscypkowe: Jajko roztrzepujemy z mąką, tartym oscypkiem i mlekiem (ew. szczyptą soli).
Ogórki kroimy w 1 cm plastry, obtaczamy w gęstym jajku, potem w bułce tartej z panko. Smażymy z obu stron na rumiano. Przekładamy na ręczniki papierowe.
Ziarna lekko prażymy i studzimy.
Składniki sosu mieszamy, syrop dodajemy na koniec, żeby nie przesłodzić.
Pomidorki kroimy na pół lub zostawiamy w całości, ogórki kroimy w średnią kostkę, oliwki wyjmujemy z zalewy, możemy przekroić lub nie.
Miętę, natkę i koper siekamy. Obraną gruszkę kroimy w ósemki i skrapiamy sokiem cytrynowym. Wszystko przekładamy do dużej miski, polewamy sosem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.