Makaron we własnym pesto i orzeszkami pinii
LenaMagdalenaRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): włoska
Specjalne: Konkurs - Alce Nero październik 2021
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, orzechy wszystkie, orkisz, nabiał krowi
Składniki:
bazylia - 1 pęk
natka pietruszki - 1 pęk
czosnek - 1 ząbek
oliwa z oliwek - 150 ml
oleju z orzechów włoskich - 4 łyżeczki
orzeszki piniowe - 50 g
cebula czerwona - 2 szt.
cytryna - 1 szt.
Dodatkowe informacje:
Ciekawostka:To danie z makaronu świetnie smakuje, również na zimno jako sałatka z makaronem. Wystarczy posypać świeżymi warzywami np. z kilkoma kawałkami świeżego pomidora i papryki.
Smacznego!
Sposób przygotowania:
Do blendera wrzucić zioła razem z ząbkami czosnku i oliwą. Po chwili dodać połowę parmezanu (w małych kawałkach) i wszystko dokładnie zblendować.
Na patelnię wlać olej z orzechów włoskich i upiecz w nim orzeszki pinii. Po upieczeniu można je zblendować lub dodać w całości do gotowego pesto. Cebulę pokroić w kostkę i dodać do pesto wraz ze skórką i sokiem z cytryny.
W dużej misce wymieszać przygotowane pesto z ugotowanym makaronem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zetrzeć resztę parmezanu i posypać gotowe danie.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.