• Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
Jesteś tu:Strona głównaUżytkownicyMy Little Food Safari Profil
Przeglądasz:
Profil
Zobacz:
Przepisy
Zobacz:
Komentarze
Zobacz:
Polubione

My Little Food Safari My Little Food Safari

113

Ilość przepisów dodanych przez użytkownika

45

Ilość polubionych przepisów

440

Ilość komentarzy

Suma zgromadzonych punktów: 15475
Punkty wymienione na nagrody: 0
Pozycja w rankingu: 36

Otrzymano:

Większość moich przepisów to improwizacje i różne wariacje na temat Kuchni Polskiej, ale nie tylko, gdyż uwielbiam podróżować i poznawać Świat właśnie od kuchni.

Tak, więc zapraszam wszystkich chętnych razem ze mną w podróż po smakach całego Świata.

Po więcej moich przepisów zapraszam na mój blog: http://mylittlefoodsafari.blogspot.com/

Ostatnio dodane przepisy:

  • Grillowany camembert z sosem na bazie czerwonego wina i dżemu z owoców leśnych

  • Roladki z ogórka, wędzonego łososia i kremowego serka

  • Kolorowe roladki z wędzonego łososia

  • Raki gotowane na parze z białego wina

  • Deserki jogurtowe z owocami leśnymi, miodem i orkiszem ekspandowanym

  • Karmazyn w aromatyzowanym maśle szałwiowo-cytrynowym

  • Chrupiące paluszki z karmazyna podane ze słodko - kwaśnym sosem śmietanowym

  • Prosta sałatka z wędzonym tuńczykiem i przepiórczymi jajkami

  • Krążki kalmarowe w płatkach kukurydzianych

  • Dzwonka halibuta w glazurze z chili, sosu sojowego i soku z pomarańczy

  • Carpaccio z owoców morza

  • Grillowane macki ośmiornicy na purée ziemniaczanym

  • Aromatyczna przyprawa ziołowa do mięs

  • Pieczone łódeczki z dzikiego łososia

  • Kremowy sos z nerkowców

  • Ekspresowe czekoladowe pralinki amarantusowe

  • Bukiecik z faszerowanych jajek przepiórczych

  • Pierś kurczaka marynowana w kwaśnej śmietanie

  • Wędlina ze słoika z morelami

  • Wędzony łosoś i przepiórcze jaja w kolorowej galarecie

  • Sałatka warstwowa z pieczarkami, rukolą, groszkiem, rzodkiewką i jajkami przepiórczymi

  • Karmazyn w chrupiące panierce z macy

  • Halloumi jak schabowy

  • Jajka przepiórcze w mięsnej otoczce

  • Słodkie kuleczki amarantusowe

  • Jajka przepiórcze z majonezową różą

  • Sałatka z łososiem, jajkami przepiórczymi, rzodkiewką, ogórkiem i rukolą

  • Kolorowe jajka przepiórcze z łososiem i szynką

  • Jajka barwione czerwoną kapustą na niebiesko i fioletowo

  • Bezchlebowe kanapki z pastą z makreli

  • Surówka z czerwonej kapusty, mango i miechunki peruwiańskiej

  • Panierowane smażone langustynki

  • Plastry schabu w glazurze na bazie pasty Harissa

  • Romanesco z bułką tartą o smaku pepperoni

  • Polędwiczki wieprzowe nadziewane kiwi i jagodą inkaską

  • Jajko przepiórcze w awokado

  • Sałatka z jajek i pieczarek

  • Grillowana karkówka w glazurze na bazie dżemu z chili

  • Całkiem inny sposób na jajka sadzone

  • Chłodnik w wersji fusion

  • Maślany młody kalafior

  • Sałatka jajeczna z sałatą i marynowanymi pieczarkami

  • Ruskie pierogi grillowane w boczku

  • Carpaccio z macek ośmiornicy

  • Pieczone dzwonka halibuta w glazurze z miso i mirin

  • Karmazyn z maślanymi warzywami

  • Karmazyn w śmietanie

  • Pesto z serc karczochów

  • Dip z awokado, szpinaku i serka wiejskiego

  • Polędwica z jelenia po królewsku

  • Rolada lodowa - 3 składnikowa

  • Marchewka a'la wędzony łosoś

  • Sałatka z wędzonym tuńczykiem i tropikalnymi owocami

  • Zupa krem z łubinu

  • Grillowane steki z kolorowego kalafiora

  • Surówka z kolorowego kalafiora

  • Owocowa sałatka tropikalna

  • Sałatka z radicchio rosso, mango, kiwi i awokado

  • Cukier malinowy

  • Cukier truskawkowy

  • Ruskie pierogi w ziołowym cieście

  • Boczek rolowany czosnkowo - ziołowy

  • Kawa z tonikiem - espresso tonic

  • Butterfly Pea Tea - Klitoria ternateńska

  • Magiczna lemoniada

  • Sałatka z czosnkiem niedźwiedzim

  • Anielskie ciasto

  • Sok cytrusowy z imbirem i kurkumą

  • Smoothie z kiwi

  • Jajeczne roladki z łososiem i szpinakiem

  • Żółtka peklowane w soli

  • Lody jogurtowo-owocowe

  • Maślanka malinowa z borówkami, malinami i bazylią

  • Niezwykłe jajko sadzone

  • Polędwiczki z sarniny nadziewane korniszonami

  • Polędwiczki z sarniny nadziewane piaskowcami

  • Pizza z ośmiorniczkami, kaparami i rukolą

  • Pieczona makrela na sałatce z owoców tropikalnych

  • Halibut pieczony na warzywach

  • Zupa z kimchi i halibutem

  • Pieczona dorada z niby frytkami

  • Kurkowa zupa krem

  • Sałatka z groszkiem, awokado i jajkiem

  • Selerowa zupa krem ze stekiem z tuńczyka

  • Grillowany stek z tuńczyka na kolorowej sałatce

  • Kremowa zupa selerowa z łososiem

  • Kremowa zupa z młodej cebulki i ziemniaków

  • Kolorowe kanapki z łososiem i kremowym serkiem

  • Sałatka z kolorowych warzyw z łososiem i serkiem

  • Krem ziemniaczano - porowy z łososiem

  • Prosta zupa jarzynowa na rosole

  • Krem z karczochów i ziemniaków

  • Ekspresowa pasta jajeczna

  • Sałatka z sercami karczochów, grillowanym łososiem

  • Karczochy z sosem holenderskim

  • Karczochy z sosem czosnkowo - imbirowym

  • Zupa z kolorowych słodkich papryk

  • Karczochy z sosem jogurtowo-makowym

  • Karczochy z dipem śmietankowym

  • Grillowany camembert z sosem miodowym z chili

  • Pizza z chorizo, owczym serem i warzywami

  • Kapuśniak z kimchi i chorizo

  • Danie jednogarnkowe z sarniną, kaszą gryczaną

  • Sarnina w słoikach

  • Pizza z boczniakami i szpinakiem

  • Sałatka z łososiem i jajkiem sadzonym

  • Roladka z piersi kurczaka

  • Kiszony kalafior romanesco

  • Polędwiczki z sarniny nadziewane kapustą kiszoną z imbirem

  • Siekany tatar z sarniny

  • Duszone na parze polędwiczki z groszkiem cukrowym

  • Szyszki z ryżu preparowanego i masy krówkowej

  • Duszone na parze roladki schabowe nadziewane groszkiem cukrowym

Więcej przepisów

Przepisy użytkownika My Little Food Safari
lubi 27 użytkowników.


Przepisy polubione przez My Little Food Safari

  • Zupa z pieczonych młodych marchewek z batatem

  • Kiszone stokrotki

  • Sos majonezowy z czosnkiem niedźwiedzim

  • Woda z octem jabłkowym na czczo

  • Napój z octem jabłkowym na poprawę odporności

  • Woda smakowa z kawałkami owoców

  • Napój na upały

  • Wielkanocny koktajl warstwowy

  • Flaczki z boczniaków, shiitake z miso

  • Ocet świerk, sosna, maliny, płatki róży na miodzie

  • Kiszone liście winogron

  • Kiszony topinambur

  • Szybki barszcz ukraiński - zupa

  • Rolada z dżemem głogowo - malinowym

  • Grzanki z jajkiem w koszulce i awokado

  • Nalewka wzmacniana na kwiatach magnolii

  • Quiche z romanesco i łososiem (bezglutenowe)

  • Kartoflanka z zacierkami i szafranem

  • Garnuszki chlebowe na patencie

  • Łosoś jurajski zapiekany w sosie śmietanowo - warzywnym

  • Smażone suszone prawdziwki

  • Zapiekany filet z łososia jurajskiego na kolorowych warzywach

  • Sushi z rzodkiewką

  • Pieczona makrela

  • Sałatka śledziowa - szuba

  • Tradycyjny karp smażony na oleju rzepakowym

  • Karp zapiekany w szafranowym ryżu z warzywami - ryba

  • Złociste faworki z szafranem

  • Karczochy z sosem jogurtowym z czerwonym pieprzem

  • Miodowe pączki z konfiturą i wodą różaną

  • Zakwas chlebowy na mące żytniej pełnoziarnistej

  • Kotlety mielone z sarniny

  • Zwijany boczek wieprzowy z suszonymi kaniami i pieprzem cytrynowym

  • Karnawałowe róże z ciasta faworkowego

  • Szynka z młodego dzika duszona w kiszonej kapuście

  • Arbuzowe love

  • Krem buraczkowy

  • Beza z serem mascarpone i owocami

  • Ryba po tajsku z mlekiem kokosowym

  • Truskawkowe serniczki na zimno fit

  • Pasta z topinamburu

  • Smoothie jagodowe

  • Mrożone mango z bananem i marakują

  • Kawowa chia z mrożonymi owocami leśnymi

  • Gnocchi z topinamburu

Więcej przepisów

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Czytaj:
Zgłaszanie przepisu

Wszystkie przepisy wprowadzone przez Użytkowników serwisu muszą zostać zatwierdzone przez Administratora, dopiero wtedy będą widoczne w zakładce Przepisy.

Jeżeli dodałeś przepis i nie widzisz go na liście swoich wpisów - prosimy o chwilę cierpliwości, przepis pojawi się w serwisie po zaakceptowaniu treści przez Administratora.

Szczegółowe informacje znajdziesz w Regulaminie serwisu.

Ranking:
TOP 10

  • 370990 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72808 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).