Herbatka ze świeżej pokrzywy
Barbara StrużynaRodzaj posiłku: napoje
Kuchnia (region): polska
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: cytrusy
Składniki:
plasterki cytrusów (cytryna, pomarańcza, grejfrut) i/lub kłącza imbiru, kurkumy - 3 plastry
Dodatkowe informacje:
Zwykle pokrzywę zrywam w maju, w tym roku jakoś szybciej przyszedł okres zbiorów młodej pokrzywy. Najlepsza jeszcze ta przed kwitnieniem.Prawie codziennie zaparzam i piję świeżo zerwane liście. Dodaje różne dodatki takie jak mięta, owoce lub mleko. Można również dodać przeciwzapalne ostrzejsze w smaku rośliny jak imbir, kurkuma i codziennie można pić herbatkę o innym smaku. Jeśli nie zaparzam pokrzywy to ją wyciskam i piję sok, gdzie podstawą są owoce cytrusowe i jabłka. Czasami dodaję pokrzywę do sałatek.
Sposób przygotowania:
Smacznego!
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.