Malinowe sadzonki
Aneta1Rodzaj posiłku: desery
Specjalne: gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: nabiał, jajka, kakao, nabiał krowi
Składniki:
ciastka kruche czekoladowe - 100 g
budyń o smaku waniliowym - 40 g
mleko świeże 2% - 400 ml
śmietana kremowa słodka 30% tłuszczu - 400 ml
galaretka o smaku truskawkowym - 40 g
maliny świeże - 125 g
mięta doniczkowa świeża - 1 szt.
foremka papierowa - 12 szt.
Sposób przygotowania:
Kiedy nasze foremki zastygają w lodówce, zabieramy się za ugotowanie budyniu. Budyń gotujemy w mniejszej ilości mleka, a więc nie 0,5 l tylko 0,4 l. Po ugotowaniu budyń studzimy, aby był chłodny.
Następnie nasze ciasteczka czekoladowe kruszymy w misce na drobny piasek za pomocą tłuczka drewnianego.
Następnie nasze mrożone maliny wsypujemy do garnka i przygrzewamy bardzo mocno (kilka całych malinek mrożonych można zostawić do dodania potem do powstałego musu malinowego), kiedy są już gorące dodajemy 1 łyżeczkę galaretki w proszku i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do wystygnięcia.
Kolejnym krokiem będzie ubicie śmietany kremówki na sztywno.
Po ubiciu śmietany stopniowo cały czas ubijając już na najniższych obrotach dodajemy wystudzony budyń do czasu, aż powstanie jednolita masa.
Kiedy wszystko nam już wystygło zabieramy się za komponowanie naszej doniczki.
Do wystudzonych foremek na dno dajemy pokruszone ciastka, następnie budyń, potem mus malin i znowu budyń i na wierzch warstwa pokruszonych ciastek. Dekorujemy malinami i listkami mięty.
Smacznego !
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.