Muffinki z kaszy jaglanej
VegannmuffinsRodzaj posiłku: desery
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska, śródziemnomorska
Specjalne: dla dzieci, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie,
Zawiera: gluten, jajka, owies
Składniki:
mąka kukurydziana - 1 szklanka
mleko jaglane - 1 szklanka
płatki owsiane bezglutenowe - 1/2 szklanki
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
jajko - 1 szt.
ksylitol - 3 łyżki
maliny - 1 garść
Sposób przygotowania:
Po ugotowaniu odmierzyć 250g i z tego odjąć dwie łyżki (na później).
Ugotowaną kaszę z mąką, proszkiem do pieczenia, jajkiem,wanilią , ksylitolem blendujemy z mlekiem jaglanym. Konsystencja powinna przypominać niezbyt gęsty budyń . Następnie dodajemy płatki owsiane (zagęszczą konsystencję) oraz dwie łyżeczki uprzednio odłożonej ugotowanej kaszy. Mieszamy ręcznie. Wykładamy do foremek - najlepiej silikonowych.
Owoce wkładamy podczas zalewania foremek ciastem.
Pieczemy ok.25 minut w 190 stopniach.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.