Prosta zupa - curry kokosowe
COCOMIRodzaj posiłku: zupa
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe
Zawiera: soja, drożdże
Składniki:
posiekana cebula - 1 szt.
czosnek - 3 ząbki
umyty i obrany imbir (kłącze) - kawałek ok. 2,5 cm
pasta curry czerwona - 1-2 łyżka
sos kokosowy aminos bezglutenowy COCOMI - 1 łyżka
kurkuma - 1-2 łyżeczka
drobne ziemniaki - 12 szt.
coconut milk - napój kokosowy COCOMI - 500 ml
bulion warzywny - 500 ml
włoszczyzna posiekana w drobne paski - 180 g
tofu - 200 g
Sposób przygotowania:
Dodaj pastę curry, kurkumę, sos aminos i cukier. Smaż przez kilka
minut, a następnie dodaj ziemniaki, mleko kokosowe i bulion. Gotuj na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie.
Odczekaj, aż zupa ostygnie, a następnie zblenduj ją na gładko. Możesz dodać więcej wody lub bulionu, aby rozcieńczyć w razie potrzeby. Tofu pokrój na małe kawałki.
Podgrzej trochę oleju i podsmaż tofu na złoty kolor, dolej odrobinę
zmiksowanej zupy, zdejmij z ognia, gdy tofu stanie się mocno brązowe
i chrupiące. Nalej zupę do miseczek, wyłóż po kilka kostek tofu i posyp
posiekaną włoszczyzną.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.