Sernik wiedeński z wiaderka
Magda_lenaRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
Jaja - 9 szt.
Cukier/Ksylitol - 1 szklanka
Aromat waniliowy/cytrynowy - 1/2 łyżeczki
Masło - 1 i 1/2 kostki
Mąka pszenna - 1 szklanka
Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Sól - 1 szczypta
Cukier waniliowy - 1 opakowanie
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od ciasta na spód sernika. Nastawiamy piekarnik góra-dół na 180 stopni C. Mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia, 1 jajkiem, szczyptą soli, 0,3 szklanki cukru i 0,5 kostki masła. Zagniatamy ciasto i wyķładamy na dnie tortownicy o średnicy 26-28 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy około 25 minut.
Wystudzony sernik wyciągamy z tortownicy, dekorujemy według uznania, np. obsypujemy cukrem pudem.
SMACZNEGO:)
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.