
Chabrowa babka z nutą cytrynową

Rodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: Wielkanoc
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, jajka, cytrusy, pszenica
Składniki:
mąka ziemniaczana - 90 g
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
cukier / ksylitol - 120 g
jaja - 4 szt.
aromat cytrynowy
sól - 1 szczypta
olej - 200 ml
Sposób przygotowania:
Blachę keksówkę lub do babki smaruję tłuszczem, np. masłem, następnie obsypuję bułką tartą lub mąką. Do tak przygotowanej foremki wylewam przygotowaną masę.
Foremkę wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę do tak zwanego suchego patyczka około 40-45 min.
Polewam lukrem, posypuję chabrami, płatkami róż bądź innymi kwiatami jadalnymi.
1 białko ubijam na białą zwartą pianę, do niej powoli cały czas miksując dodaję około 100-120 g cukru pudru. Po około 5 minutach ubijania lukier do dekoracji jest gotowy.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.