Magazyn Gotuj w stylu eko.pl Nr 9 LATO 2019
gotujwstylueko.plDziewiąty numer Lato 2019 bezpłatnego kwartalnika Gotuj w stylu eko.pl jest już dostępny w wybranych specjalistycznych sklepach ekologicznych.
DOSTĘPNY RÓWNIEŻ plik PDF (przycisk na dole strony)
Zaczniemy od natrętnie brzęczącego i powracającego problemu. Jak poradzić sobie latem z dokuczliwymi owadami, stosując naturalne repelenty. Jak te dokuczliwe stworzenia od nas odseparować lub zniechęcić do przebywania w naszym towarzystwie. Ostatecznie co zrobić, gdy zostaniemy ukąszeni.
Jak już opędzimy się od nieprzyjemnych insektów, zasiądziemy przy stole rozkoszując się smakiem lekkich, letnich potraw. Na początek proponujemy sushi. Nie takie trudne w przygotowaniu a niezwykle pożywne i zdrowe. Pokazujemy krok po kroku jak je wykonać. Dania kuchni japońskiej wpisują się doskonale w tę porę roku.
Dodatkowo proponujemy 10 najpyszniejszych wegańskich sałatek, przygotowanych w kilkanaście minut. Możesz wykorzystać różne zieleniny często postrzegane jako sałaty jak np.: roszponka, szpinak, rukola lub jarmuż niebędące sałatami. Najważniejsze jednak, że zielone, smaczne i w połączeniu z innymi składnikami mogą być daniem głównym.
Na naprawdę upalne dni serwujemy lody, izotoniki i bezalkoholowe mojito. A może deser z borówkami lub jagodami, probiotyczne smothie lub ryżowe madcheroni w sosie jagodowym tak lubiane przez dzieci.
Jeśli jeszcze się nie najedliście to proponujemy makaronowe szaleństwo. Ten kto nie lubi makaronu niech nie czyta tego artykułu. Aż głowa boli od rozmaitości form i tekstur tych przepysznych nitek, muszelek i spiral. W dodatku możemy skosztować makaronów z prastarych zbóż.
To o czym zawsze przypominamy i promujemy, to kiszonki i octy będące skarbnicą tak cennych dla naszego organizmu bakterii. W prosty sposób możemy je samodzielnie przygotować w domu.
Latem możemy również sięgnąć po fermentowane mleczne produkty. Nie tylko ochłodzą nas w te gorące dni ale również odżywią, wzbogacą i wzmocnią naszą florę bakteryjną jelit. To bardzo cenne probiotyki. Podpowiemy również czym karmić nasz mikrobiom, abyśmy żyli długo i w dobrym zdrowiu.
Dzięki nam niektórzy (Ci którzy z niechęcią odnosili się do nabiału owczego lub koziego) odkryją, że nabiał kozi i owczy może być przepyszny.
Dla zainteresowanych dietą bezglutenową prezentujemy plakat, w nim informacje które produkty są naturalnie bezglutenowe, a które zawierają gluten. Dodatkowo podpowiadamy, w których gotowych produktach można znaleźć gluten.
Zabierzemy również Was do Chin, aby prześledzić krok po kroku, drogę bio produktów z Państwa Środka do Polski. Odwiedzimy również Sri Lankę, Francję, Niemcy i oczywiście polskich producentów.
Dla dzieci jak w każdym numerze mamy KONKURS!
Tym razem wykreślanka. Biominek Żeluś podpowie jak znaleźć wszystkie wyrazy.
Warto pogłówkować bo smakołyki już czekają dla zwycięzców.
MENU:
5 Ekologiczne repelenty na odstraszanie owadów
8 Kącik dziecięcy + konkurs! (wykreślanka z Żelusiem)
9 Letnia dieta + przepisy (latem zadbaj o swój mikrobiom)
10 Bio żywność z Chin (przeczytaj, zanim odstawisz na półkę)
13 Woda kokosowa liofilizowana + przepisy!
18 Jagody, borowki + przepisy! (poznaj ich moc)
24 Sałaty + przepisy! (i inne zieleniny)
30 Wegańskie sałatki + przepisy! (dziewięć najsmaczniejszych i prostych przepisów)
41 Makaronowe szaleństwo + przepisy! (wszystko, co musisz o nich wiedzieć)
45 Mleko i jego przetwory + przepisy!
56 Zadbaj o swoje jelita co im szkodzi, a co pomaga
61 Ocet + przepisy! (poznaj wszystkie rodzaje)
66 Sushi + przepisy! (zrób je sam)
70 Sezam cenne nasionka
74 Dieta w ciąży - jedz eko, a nie za dwoje
76 Gluten i bezgluten przewodnik po produktach zawierających gluten i wolnych od niego
Z WIZYTĄ U:
16 COCOMI
20 RUNOLAND
28 SOJADE
32 JANTAR lato w formie
34 BIO PLANETE oliwy z oliwek gourmet
38 FABIJAŃSCY
47 EKO KNIAŹ
50 SoBBEKE
65 TERRASANA letnie latte
73 POLONIAK
79 BIO PLANET Nowa oferta bezglutenowa
OKIEM EKSPERTA:
23 MOC KOLOROW WARZYW I OWOCOW
37 MAKARONY
54 NABIAŁ OWCZY I KOZI + przepisy!
60 OCTY
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.