Alce Nero - Blisko natury
gotujwstylueko.plMarka stworzona przez rolników i pszczelarzy prowadzących uprawy i hodowle organiczne oraz zakłady przetwórcze, którzy począwszy od lat 70-tych ubiegłego wieku, wytwarzają smaczną i pełnowartościową żywność. Alce Nero reprezentuje produkty organiczne od ponad 1000 rolników z Włoch oraz 14 000 gospodarstw rolnych z całego świata!
POGOŃ ZA ZDROWĄ ŻYWNOŚCIĄ W ZGODZIE Z NATURĄ
Od niemalże 40 lat, Alce Nero podąża organiczną drogą. Marka reprezentuje żywność z pól, które są wolne od substancji chemicznych oraz pestycydów. Pól, które każdego dnia są pielęgnowane i uprawiane z najwyższym szacunkiem dla ziemi. To rodzaj uprawy roli, w którym korzysta się z wielowiekowych tradycji, a także innowacji, zachowując równowagę pomiędzy nowymi technologiami, eksperymentowaniem z recepturami oraz składnikami, a także ścisłymi regulacjami właściwymi dla prawdziwie organicznych produktów. Ta niezwykła podróż w pogoni za zdrowym odżywianiem opiera się na wzajemnym zaufaniu pomiędzy firmą, a klientami. Produkcja smacznej, pełnowartościowej żywności stanowi również wyraz naszej kultury. Uprawiamy rolę i jednocześnie opowiadamy historię o tej ziemi tak, aby jednocześnie nauczyć się do niej szacunku i pielęgnować ją jako wartościowy zasób. Przetwarzając w sposób staranny i zrównoważony owoce naszej pracy, oferujemy produkty, które wiele mówią o skrawku ziemi, z którego pochodzą, o dłoniach, które je pielęgnowały i zbierały, o ludziach, którzy je przetwarzali oraz przygotowywali, płacąc rolnikowi uczciwą cenę, aby zapewnić sprawiedliwą redystrybucję wartości. Ekologiczne produkty Alce Nero to proste, wykorzystywane w codziennej diecie produkty żywnościowe: makaron, ryż, pulpa i sosy pomidorowe, warzywa, rośliny strączkowe i zupy, kruche ciasteczka oraz soki owocowe, przetwory owocowe, miód oraz napoje na bazie roślin, a także produkty bezglutenowe. To przysmaki, które powstają dla przyjemności siedzenia wokół stołu i dzielenia się jedzeniem z tymi, których kochamy.
HISTORIA ALCE NERO…
…sięga swymi korzeniami 1978 roku. To historia wielu osób, których zjednoczyła wielka idea o olbrzymiej sile napędowej. Wiąże się również z ważnym spotkaniem pomiędzy Conapi (Włoskie Krajowe Konsorcjum Pszczelarzy) – powstałego w roku 1984 z uprzednio istniejącej Cooperativa Apistica Valledell’Idice (Kooperatywa Pszczelarzy z Doliny Idice) założonej w roku 1978 - oraz Cooperativa Alce Nero (Kooperatywa AlceNero). Obie te organizacje rozwijają się i prosperują dzięki umiejętnemu korzystaniu z zasobów ludzkich oraz ciekawych pomysłów, a nie wyłącznie dzięki nieograniczonym finansom. Wywodzą się one z dwóch sąsiadujących ze sobą części kraju, Apenin w regionie Emilia-Romania i w regionie Marche.
ODPOWIEDZIALNOŚĆ TO TROSKA O ŚRODOWISKO
Pszczoły były symbolem odradzającej się natury, a rolnictwo organiczne stanowiło odpowiedź na zachwianie naturalnej równowagi w regionach wiejskich oraz rodzaju żywności produkowanej w jego wyniku. Obie kooperatywy podzielały tę samą wizję związaną z silnym poczuciem odpowiedzialności w stosunku do ziemi, postrzeganiem gleby jako żyjącego, płodnego organizmu, a nie trywialnego podłoża, którym można manipulować. Wizja obejmowała swym zakresem rolnictwo organiczne jako praktykę o wymiarze rolnym i środowiskowym, która dostarcza ludziom żywność oraz wartości odżywcze. Pyszny, prawdziwy pokarm, który stanowi dla nas prawdziwe dobro.
CZARNY ŁOŚ W OBRONIE NATURY
Firma Alce Nero stała się także charakterystycznym głosem na rynku, przemawiającym w inny sposób. Nawet samo logo opowiada pewną historię. Alce Nero (Black Elk - Czarny Łoś) to znachor i przywódca plemienia indiańskiego Oglala, Narodu Siuksów, jadący w przeciwnym kierunku, przewożący wiadomość ponad granicami i dalej rozprzestrzeniający nowe, zawsze możliwe do zrealizowania wizje. Alce Nero dąży do uwolnienia ziemi od substancji toksycznych, chroni bioróżnorodność i rozkłada parasol ochrony, promując odpowiedzialność środowiskową, działania w ramach której ulegają ciągłym zmianom. Oznacza to, że nie są one ograniczone. Sami partnerzy rolników są mistrzami we wdrażaniu tej zmiany i stanowią pierwsze ogniowo w łańcuchu dostaw żywności. Alce Nero wybiera pola, ludzi oraz starannie zarządza całym przedsięwzięciem -od miejsca pochodzenia aż po stoły konsumentów, dostarczając autentycznych, ekologicznych produktów. Oferuje prawdziwie pełnowartościową żywność. Wierzy, że dobry stan zdrowia to nasze najwyższe bogactwo.
15 000 ROLNIKÓW!
Firma Alce Nero była zawsze oddana innowacjom. Produkty tej marki są wolne od zbędnych dodatków do żywności, gdyż dodatki te nie są pokarmem. To firma otwarta na świat posiadająca ducha przedsiębiorczości, dzięki któremu dziś w gospodarstwach rolnych leżących na ternie Włoch o powierzchni ponad 6000hektarów wprowadzono metody rolnictwa organicznego i nadal są one coraz szerzej rozpowszechniane. Reprezentuje ona ponad 1000 włoskich rolników i pszczelarzy, zorganizowanych w ramach 14 głównych partnerów. Wraz z nimi współpracuje 14 000 rolników z Ameryki Łacińskiej prowadzących drobne gospodarstwa rolne i zakłady przetwórcze.
FARRO (ORKISZ)
Farro to jedne z najwcześniejszych rodzajów zbóż uprawianych przez człowieka. Silnie rozbudowany system korzeniowy pomaga mu przetrwać na górzystych terenach, gdzie rośnie na wysokości pomiędzy 300 a 1000 metrów. Szczególnie dobrze rozwija się w regionach Umbrii i Toskanii. To roślina uprawna, która dobrze nadaje się do uprawy metodami organicznymi. Nie wymaga stosowania nawozów sztucznych czy pestycydów chemicznych, a wręcz przeciwnie na zbyt żyznych glebach wyrasta zbyt wysoko ze szkodą dla jej jakości. Orkisz to wartościowe źródło składników mineralnych zawierające potas, wapno, żelazo, magnez, miedź oraz selen. Ziarno to zawiera także znaczne ilości błonnika oraz witamin A, B, C, E. Ekologiczny makaron z ziaren orkiszu Alce Nero, także w wersji pełnoziarnistej z ziaren orkiszu, które są uprawiane we Włoszech. W porównaniu z makaronem z pszenicy durum mają one nieco bardziej słodki smak. Dzięki specjalnemu procesowi wytłaczania za pomocą matryc z brązu makaron ma chropowatą powierzchnię, która idealnie nadaje się do podawania z sosami. Poza makaronem Alce Nero wykorzystuje to ważne, pełne składników odżywczych ziarno do wytwarzania kruchych ciasteczek, niektórych produktów z linii dla małych dzieci, mąki, zupy oraz ziaren do przygotowywania dań podawanych na ciepło, oraz na zimno.
Artykuł pochodzi z kwartalnika Gotuj w stylu eko.pl
2017-09-01 slaj 2021-03-10
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.