Bio Planete - Tajemnica olejów aromatyzowanych
gotujwstylueko.plSUBTELNA RÓŻNICA MIĘDZY OLEJAMI TŁOCZONYMI NA ZIMNO, A OLEJAMI PRAŻONYMI GOURMET
Delikatnie prażone oleje Gourmet noszą miano kuchennych perfum, ponieważ ich aromat podlega uszlachetnieniu, co odbywa się z niesamowitą pasją i starannością. Ziarna organiczne, orzechy oraz nasiona przeznaczone do prażonych olejów Gourmet jeszcze przed tłoczeniem są prażone przez specjalistów z niezwykłym wyczuciem i delikatnością. Niezwykle ważne jest zapewnienie optymalnego czasu prażenia oraz temperatury, ponieważ właśnie w takich warunkach tworzy się aromat, a jednocześnie wartościowe składniki naturalnych produktów zostają zachowane.
Specjaliści zajmujący się prażeniem w firmie BIO PLANÈTE każdy surowiec prażą oddzielnie. Ich wiedza o odpowiedniej temperaturze oraz czasie tego procesu to wynik wieloletniego doświadczenia. Po prażeniu nasiona oraz ziarna są tłoczone na zimno tylko raz, filtrowane, a powstały olej przelewany jest do butelek chroniących zawartość przed światłem. Ekologiczne oleje z ziaren prażonych są zawsze bardziej intensywne w smaku od olejów tłoczonych na zimno. Oleje prażone Gourmet są idealne do twórczego mieszania smaków w kuchni. Te oleje o niezwykle bogatym aromacie są szczególnie cenione przez restauracje wyróżniane nagrodami. Stosowane są do udoskonalania potraw podawanych na ciepło i zimno oraz do ciast, a także deserów. W przeciwieństwie do olejów prażonych tłoczone na zimno oleje Gourmet firmy BIO PLANÈTE pozyskiwane są z niepodgrzewanych oraz niepoddawanych prażeniu surowców. Tłoczenie odbywa się od zewnątrz przy użyciu niewielkiego nacisku — tak, aby zachować autentyczny, naturalny smak. Z tego względu te oleje są odpowiednie do potraw spożywanych na zimno.
NIEZWYKLE CENNYM EKOLOGICZNYM OLEJEM GOURMET JEST OLEJ SEZAMOWY.
„Sezamie, otwórz się!” W opowiadaniu Ali Baba i czterdziestu rozbójników owoc sezamu symbolizuje bogactwo. To prawda. Prawdziwy skarb — nasiona sezamu — wyłania się po otwarciu torebki owocu. Dzięki korzystnym dla zdrowia właściwościom uzyskiwany z tych nasion olej o wyśmienitym smaku jest szczególnie ceniony w kuchni makrobiotycznej. Uważa się na przykład, że olej sezamowy zwiększa zdolność koncentracji, a ponadto przypisuje mu się właściwości detoksykacyjne. Aby zapewnić zakończenie procesu dojrzewania po zbiorze, rolnicy wiążą ręcznie zebrane rośliny w pęki, ustawiają je pionowo i zostawiają na kilka dni. Dopiero kiedy otworzą się wszystkie torebki, nasiona sezamu są wytrząsane na przygotowane płachty materiału.
W trakcie produkcji oleju sezamowego firmy BIO PLANÈTE z certyfikatem Fair Trade bardzo delikatnie tłoczymy czyste, naturalne nasiona sezamu, aby zachować zawartą w nich sezaminę. Sezamina jest związkiem chroniącym przed utlenianiem, dzięki któremu olej sezamowy ma długi okres przechowywania. Tłoczony na zimno olej sezamowy charakteryzuje się orzechowym, wyjątkowo delikatnym smakiem. Nadaje przygotowanym potrawom lekko azjatycki aromat. Olej sezamowy wystarczy zaledwie delikatnie podgrzać, dlatego warto używać go do przyprawiania dań z warzyw, ryb, ryżu i makaronu tuż przed podaniem. Olej sezamowy z prażonych ziaren ma wyjątkowy, azjatycki charakter, którym nie może się pochwalić prawie żaden inny olej. Nawet bez oryginalnych przepisów nadaje on swoistą dalekowschodnią nutę sałatkom, curry oraz potrawom z ryżu i makaronu.
Artykuł pochodzi z kwartalnika Gotuj w stylu eko.pl
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.