Bio Planete - Zdrowe oleje do dań z grilla
gotujwstylueko.plDobrze wiemy, że tłuszcz to nie tylko same kalorie. Jak jednak właściwie je wykorzystywać w kuchni by czerpać z nich same korzyści?
NASYCONE I NIENASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE
Przede wszystkim należy pamiętać, że nie wszystkie oleje nadają się do pieczenia i grillowania — niektórych można używać tylko do potraw na zimno. Oleje stanowią mieszaninę nienasyconych i nasyconych kwasów tłuszczowych. „Nasycenie” odnosi się tu do struktury chemicznej tłuszczów. O ile nienasycone kwasy tłuszczowe są ważne dla wielu istotnych procesów w naszym ciele, to tłuszcze nasycone powinny stanowić mniejszą część naszej diety.
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe są lekkostrawne i dobrze przyswajalne. Wspomagają one wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, takich jak A, D, E i K, chronią narządy wewnętrzne oraz w połączeniu ze zróżnicowaną dietą pozytywnie wpływają na poziom cholesterolu. Dobrymi źródłami tych kwasów tłuszczowych są olej z awokado, orzeszków ziemnych, rzepakowy i oliwa z oliwek.
Oprócz jednonienasyconych kwasów tłuszczowych występują również niezbędne wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Do tych kwasów tłuszczowych zaliczają się kwas omega-6 (kwas linolowy) i omega-3 (kwas linolenowy). Oba mają bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Nasz organizm nie może ich jednak produkować samodzielnie i dlatego musimy je przyjmować z pożywieniem. W porównaniu z kwasami omega-6 kwasy tłuszczowe omega-3 występują w naszym pożywieniu znacznie rzadziej i dlatego trudniej jest zapewnić sobie ich odpowiednią ilość. Bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 są na przykład ryby, orzechy włoskie, olej lniany, olej z nasion chia oraz olej rzepakowy. W przeciwieństwie do olejów bogatych w jednonienasycone lub nasycone kwasy tłuszczowe oleje bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe nie powinny być podgrzewane.
ZDROWE TŁUSZCZE W POTRAWACH GRILLOWANYCH
Podczas letnich miesięcy często grilluje się mięso, ryby i warzywa, a odpowiednio skomponowana i doskonale przyprawiona marynata sprawia, że doznania kulinarne są wspaniałe, a przy okazji potrawy mogą być też zdrowsze. Zwłaszcza przy grillowaniu zaleca się marynowanie mięsa, warzyw i innych składników. Dzięki marynatom podczas grillowania w wysokiej temperaturze mięso, warzywa i ryby stają się delikatne i soczyste. Zapewniają one nie tylko szczególny aromat i smak, lecz także sprawiają, że żywność na grillu nie przypala się ani nie wysycha zbyt szybko.
SEKRET IDEALNEJ MARYNATY
Sekretem dobrej marynaty są jej składniki: kwasy, wysokiej jakości olej oraz różne zioła i przyprawy.
• Kwasy sprawiają, że mięso staje się delikatne. Świetnie sprawdza się w tym celu na przykład ocet, sok z cytryny, mocne wino, kwaśna śmietana czy maślanka.
• Oleje o dużej odporności na wysokie temperatury, takie jak na przykład Ekologiczny Olej do Gotowania i Smażenia BIO PLANÈTE. Nasiona słonecznika, z których pozyskuje się olej, charakteryzują się wysoką zawartością odporngo na wysokie temperatury jednonienasyconego kwasu tłuszczowego (oleinowego). Olej do smażenia ma neutralny smak ze względu na obróbkę parą wodną, dzięki czemu podkreśla on naturalny smak pieczonej żywności. Wysoka zawartość witaminy E w oleju w połączeniuze zdrową i zbilansowaną dietą pomaga chronić komórki przed stresem oksydacyjnym.
• Przyprawy - zioła, czosnek, cebula, imbir, trawa cytrynowa, pieprz, curry i papryka lub miód i musztarda nadają marynacie aromat i smak. Możliwości tworzenia smacznych marynat są przy tym prawie nieograniczone.
Domową marynatę śródziemnomorską można najszybciej przyrządzić na bazie odpornej na wysokie temperatury Ekologicznej Oliwy z Oliwek BIO PLANÈTE. Owocowa nuta oliwkowa tej oliwy w połączeniu z czosnkiem, świeżą szałwią, rozmarynem, tymiankiem, mielonym pieprzem oraz odrobiną soku pomarańczowego wyczaruje śródziemnomorski akcent w grillowanych potrawach.
OLEJE W DODATKACH
Lekko owocowy Olej Sałatkowy BIO PLANÈTE na bazie tłoczonego na zimno oleju rzepakowego i słonecznikowego oraz Ekologicznej Oliwy z Oliwek jest idealnym dodatkiem do lodowej lub zielonej sałaty. Dzięki zrównoważonemu stosunkowi kwasów omega-6 i kwasów omega-3 dostarcza on organizmowi optymalne ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Do letniego, pikantnego dressingu dodaj jeszcze wysokiej jakości ocet balsamiczny lub świeżo wyciśnięty sok z cytryny, sól i pieprz. Idealnym małym deserem jest orzeźwiająca sałatka truskawkowa. Hitem w niej jest jednak dressing ze świeżo posiekanymi liśćmi bazylii i wartościowym Olejem Rzepakowym o wyważonym stosunku kwasów tłuszczowych. Do bagietki i chrupiącego chleba świetnie pasują też samodzielnie przygotowane majonezy, dipy z twarogu i świeże pesto. Przy grillowaniu warto poszukiwać świeżych składników, urozmaiconego wyboru i wysokiej jakości olejów i tłuszczów. Wtedy nie potrzeba niczego więcej, aby cieszyć się świadomym grillowaniem.
Artykuł pochodzi z kwartalnika lato 2018 Gotuj w stylu eko.pl
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.