Dary natury
gotujwstylueko.pl
Firma Dary Natury została założona w 1990 roku w niewielkiej miejscowości Koryciny. Lokalizacja nie była przypadkowa, bowiem Podlasie to jeden z najczystszych i najbardziej dziewiczych regionów o dużej bioróżnorodności i małej ilości zanieczyszczeń. To również na tych terenach, zróżnicowanych kulturowo i etnicznie, od pokoleń pielęgnowano wiedzę w zakresie ziołolecznictwa i tradycję pozyskiwania ziół jako remedium na wiele schorzeń, jak również zarobkowo.
Pomysłodawcą i założycielem przedsiębiorstwa jest Mirosław Angielczyk, doktor nauk na Wydziale Ogrodnictwa, Biotechnologii i Architektury Krajobrazu SGGW a przede wszystkim wielki miłośnik i pasjonat ziół. Rośliny towarzyszyły mu od najmłodszych lat. Już w wieku 8 lat towarzyszył babci przy zbieraniu ziół nabierając doświadczenia w ich rozpoznawaniu oraz obróbce.
Mirosław Angielczyk - założyciel Darów Natury
Ogromne zainteresowanie tematyką zielarstwa, jej symboliki i obyczajowości, a w szczególności ziołolecznictwa oraz zdobyte wykształcenie w tym kierunku sprawiły, że Pan Mirosław posiada obszerną wiedzę i doświadczenie w tej dziedzinie.
ZIOŁA Z DZIEWICZYCH TERENÓW I EKOLOGICZNYCH PLANTACJI
To właśnie zioła, a zasadniczo ich deficyt na rynku były inspiracją do założenia w rodzinnej miejscowości, działalności specjalizującej się w ich zbieraniu i przetwarzaniu. Większość surowców była i jest pozyskiwana metodami ekologicznymi ze stanu naturalnego w okolicznych lasach należących do Nadleśnictwa Rudka oraz Nadleśnictwa Nurzec przez wykwalifikowanych zbieraczy. W kolejnych latach w związku z dynamicznym rozwojem i wzrostem zainteresowania na produkty firma rozpoczęła pozyskiwanie surowców od dostawców instytucjonalnych oraz z ekologicznych plantacji.
Do oferty, oprócz ziół i mieszanek ziołowych, wprowadzono bogaty asortyment przypraw zarówno jednorodnych jak również mieszanek przyprawowych, olei, przetworów owocowych i warzywnych, soków oraz kaw. Większość produktów ma certyfikat ekologiczny, który firma posiada od ponad 25 lat. Przy tworzeniu oferty korzysta się tu z mądrości poprzednich pokoleń oraz bogatej literatury o tematyce fitologicznej. Sukcesywnie przywraca na rynek produkty znane i stosowane przez naszych przodków np.: mąka z perzu i topinamburu czy kawa z żołędzi. Dynamicznie reaguje również na panujące na rynku trendy. W przedsiębiorstwie nie stroni się również od zaskakiwania klientów produktami niepowtarzalnymi takimi jak m.in. pesto z jarmużu, czosnku niedźwiedziego czy też unikalnymi herbatkami na patyku. Bardzo dużą uwagę przykłada się do jakości asortymentu. Część produkcji nadal wykonywana jest ręcznie z najwyższą starannością przez wykwalifikowanych pracowników.
W 2011 roku w Korycinach Pan Mirosław założył Podlaski Ogród Botaniczny
Dary Natury to firma, która kładzie duży nacisk na działania edukacyjne w zakresie ochrony roślin oraz propagowania wiedzy zielarskiej. Misją firmy jest: „Ochrona zagrożonych gatunków ziół, kultywowanie tradycyjnego zielarstwa oraz wspieranie i rozwój upraw rolnictwa ekologicznego”. Dla zachowania możliwie najwyższej jakości skupowanych surowców i prawidłowych zbiorów ze stanu naturalnego sukcesywnie prowadzone są szkolenia zbieraczy ziół. Edukuje się i pomaga również rolnikom, przekonując ich do zmiany gospodarstw i upraw na ekologiczne. W tym celu powstał Ośrodek Edukacji Przyrodniczej przy Podlaskim Ogrodzie Botanicznym założonym w 2011 roku przez Pana Mirosława w Korycinach, w sąsiedztwie firmy Dary Natury, gdzie zatrudnieni są wyszkoleni ekolodzy, ogrodnicy oraz edukatorzy. Na obszarze prawie 20 hektarów zgromadzono prawie 1500 roślin, w tym około 100 gatunków roślin zagrożonych wyginięciem. Ogród posiada największą w Polsce i jedną z największych w Europie kolekcję roślin leczniczych. Co roku wiedzę na temat tradycji zielarskich poszerza tam również kilkanaście tysięcy odwiedzających z Polski i Europy, zarówno botaników i biologów, jak i osoby prywatne.
Niewątpliwie Dary Natury to firma z dużym potencjałem budowana przez lata na solidnych filarach doświadczenia, zaangażowania oraz niezwykłej pasji jej właściciela. Nieustająco i z sukcesami kontynuuje obrany już ponad 3 dekady temu kurs trzymając się tych samych wartości czyli szacunku do tradycji oraz otaczającej natury.
Artykuł jest opublikowany w magazynie gotuj w stylu eko.pl Nr 29 Jesień 2024
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.