Ekojabłonka - z miłości do natury
gotujwstylueko.plEkojabłonka to ekologiczne gospodarstwo sadownicze znajdujące się 35 km na południe od Warszawy, we wsi Rembertów koło Tarczyna. Ekologiczną produkcję owoców bez użycia syntetycznych środków ochrony roślin, nawozów sztucznych i herbicydów rozpoczęliśmy w 2016 roku, otrzymując certyfikaty bio trzy lata później.
Historia gospodarstwa sięga końca lat 60 - tych XIX wieku. To ponad 150 lat pracy pięciu pokoleń naszej rodziny, w których gospodarstwo rozwijało się i zmieniało, dostosowując swoją produkcję do zmieniających się czasów. Po ukończeniu studiów na kierunku Ochrona Środowiska i podjęciu decyzji, że chcę zostać na wsi, wspólnie z ojcem zacząłem prowadzić tradycyjny sad. Zawsze myślałem o rozpoczęciu produkcji bio, jednak dopiero po 10 latach zdobywania wiedzy i praktyki nabrałem pewności, że będę w stanie nie tylko wyprodukować owoce bez chemii w odpowiednio dobrej jakości, ale i je sprzedać na ciągle rozwijającym się rynku produktów organicznych.
EKOLOGIA
Przestawienie produkcji na ekologiczną zmieniło nasze gospodarstwo na wielu różnych płaszczyznach. Typowo hurtowa sprzedaż owoców (głównie na eksport) została zastąpiona sprzedażą bezpośrednią, do krajowych hurtowni i sklepów z żywnością bio oraz różnych grup zakupowych, kooperatyw i platform internetowych. Zaczęliśmy także produkcję przetworów z naszych owoców, do czego wracamy po blisko 70-letniej przerwie. Dwa lata temu zaczęliśmy także realizować zupełnie nowy projekt w ramach naszego gospodarstwa – wykorzystując wiedzę przyrodniczą i sadowniczą, razem z żoną Martą zaczęliśmy prowadzić zajęcia z edukacji ekologicznej i przyrodniczej dla przedszkoli, szkół podstawowych i średnich na terenie naszego malowniczego gospodarstwa. Tej jesieni zapraszamy także na kursy on-line, które będą przekazywać wiedzę ekspercką osobom pragnącym nauczyć się zajmowania roślinami, krzewami i drzewami owocowymi w swoich ogrodach, oczywiście w duchu rolnictwa ekologicznego.
W naszym gospodarstwie można znaleźć zarówno bardzo stare drzewa (najstarsze grusze mają ok. 75 lat, najstarsze jabłonie ponad 50), jak i sadzone w ostatnich latach. Na ich przykładach doskonale widać przebieg zmian w produkcji sadowniczej w ostatnich dziesięcioleciach – kiedyś w sadach rosły duże drzewa o rozpostartych szeroko koronach, dziś sadzi się drzewka, które dorastają do 3,5 metra wysokości, rozpiętość korony ograniczana jest do 1,5 metra średnicy.
BOGATA OFERTA
Specyfiką naszego gospodarstwa od zawsze była bardzo szeroka oferta świeżych owoców. Ma ona korzenie w systemie sprzedaży, który funkcjonował u nas od zawsze – stosunkowo niewielka odległość od Warszawy dawała możliwości zaopatrywania tamtejszych sklepów, targowisk i zieleniaków. Przy takich odbiorcach, im większy wybór, tym lepiej, stąd w naszym sadzie nie tylko było zawszekilka gatunków drzew owocowych, ale także bardzo duża ilość odmian każdej z nich: 8 odmian śliwek, 16 odmian czereśni, 20 odmian gruszek, blisko 30 odmian jabłoni. Wydaje się dużo, ale dzięki temu mamy owoce, które zadowolą nawet bardzo wymagających klientów.
NASZE JABŁKA
Najbardziej cenione odmiany jabłek w naszej ofercie to Ligol, Gala, Red Prince, Champion czy Jonagored. Mamy także zielone odmiany: Antonówkę, Golden czy Mutsu. Poza Antonówką posiadamy kilka starych odmian jak Cortland, Lobo, Szara Reneta czy Empire. Jabłka z naszych sadów dostępne są w większości specjalistycznych sklepów ekologicznych pod marką Bio Planet. Koniecznie spróbuj smaku naszych ekologicznych owoców wyprodukowanych z miłości do natury!
Hubert, Marta, Adam i Jagna Filipiak w rodzinnym sadzie; fot. Zuzanna Jach
Hubert Filipiak - Właściciel Ekojabłonki
Artykuł pochodzi z magazynu jesień 2020 Gotuj w stylu eko.pl
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.