Energia na cały dzień
gotujwstylueko.pl
BioGol - Energia na cały dzień
Zasmakuj w pożywnych przepisach przygotowanych dla Ciebie specjalnie na lato, chociaż doskonale będą smakować przez cały rok!
BUDYŃ JAGLANY Z OWOCAMI I ORZECHAMI
SKŁADNIKI (2 porcje):
kasza jaglana - 1/2 szkl.
mleko roślinne bezglutenowe np. bezglutenowe
owsiane bez cukru - 2 szklanki
banan - 1 szt.
dodatki:
pomarańcza - 1 szt.
borówki - 2 garści
truskawki - 6 szt.
orzechy laskowe lub inne - 2 garści
nasiona chia - 2 łyżeczki
mus owocowy - 2 łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Gotujemy 1/2 szklanki przepłukanej kaszy jaglanej w 1 i 1/2 szklance wody. Do kaszy dodajemy 2 szklanki napoju roślinnego i lekko podgrzewamy. Dodajemy pokrojonego w kawałki banana i miksujemy wszystko na gładki krem. Przekładamy do miseczek. Budyń posypujemy orzechami, nasionami i pokrojonymi owocami, polewamy musem owocowym.
SKŁADNIKI (16 porcji):
białko ryżowe - 2 łyżki
mąka pszenna - 1 i 1/2 szklanki
proszek daktylowy - 1/2 szklanki
proszek do pieczenia - 1 i 1/2 łyżeczki
sól - szczypta
napój roślinny lub mleko - 1 szklanka
olej do gotowania - 1/4 szklanki
jaja - 2 szt.
borówka - 125 g
banan - 1 szt.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Rozgrzać piekarnik do 180 °C. Rozłożyć papilotki. Pokroić banana na drobne kawałki. W jednej misce wymieszać składniki suche, w drugiej misce wymieszać składniki mokre. Przelać składniki mokre do suchych i lekko wymieszać. Dodać borówki i banana, znowu lekko wymieszać. Ciasto przełożyć do papilotek i piec ok. 25 minut.
SKŁADNIKI (1 porcja):
napój roślinny barista - 1 szklanka
kawa rozpuszczalna - 1 łyżeczka
białko z pestek dyni lub grochu - 1 łyżeczka
kurkuma z pieprzem lub cynamon - szczypta
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Wszystkie składniki wkładamy do shakera, zakręcamy i potrząsamy dłużej, aby rozpuściła się kawa. Pijemy bezpośrednio z butelki lub przelewamy do szklaneczki.
Artykuł jest opublikowany w magazynie gotuj w stylu eko.pl Nr 25 Lato 2023
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.