Mogli - Przekąski dla dzieci w jakości Demeter
gotujwstylueko.plW świecie ekologicznych produktów najważniejszym certyfikatem jest zielony liść UE. Restrykcyjne podejście jednostek certyfikujących daje nam gwarancję najwyższej jakości. Czy od produktów ekologicznych możemy oczekiwać jeszcze więcej? Oceńcie sami. Na niektórych produktach obok certyfikatu bio możemy znaleźć znak organizacji Demeter, warto wiedzieć, co on oznacza.
DEMETER
Organizacja Demeter ściśle ustala kryteria obowiązujące ekologicznych producentów, które dotyczą całego procesu produkcji, od uprawy do przerobu składników. Znaku Demeter mogą używać jedynie firmy, które przestrzegają surowych zasad i poddawane są szczegółowym kontrolom. Rolnictwo ekologiczne oznacza rezygnację ze sztucznych składników, nawozów, czy pestycydów.
Członków Demeter dodatkowo cechuje świadome działanie, mające na celu kreowanie wartościowej przyszłości. Rolnictwo Demeter to rolnictwo biologiczno-dynamiczne, za twórcę idei uważa się Rudolfa Steinera, austriackiego filozofa i mistyka, który na początku XX wieku wydał kurs rolniczy, który mówi o celowym wspomaganiu procesów życiowych w glebie i w pożywieniu. Gospodarstwo jest uważane za organizm, w którym rośliny, zwierzęta i ludzie są zintegrowane razem. Istotna różnica polega na tym, że metoda biodynamiczna próbuje pracować z dynamicznymi energiami w naturze, a nie tylko z jej materialnymi potrzebami. Jednym z aspektów takiego rolnictwa jest wykorzystanie kosmicznych rytmów, na przykład uprawa, siew i zbiór są planowane, o ile to możliwe, w sprzyjające dni. Prawie stuletnia tradycja Demeter jest najstarszą i najbardziej spójną formą rolnictwa ekologicznego w harmonii z naturą - bez syntetycznych nawozów i pestycydów. Rolnicy Demeter postrzegają swoje gospodarstwa jako żywy, wyjątkowy organizm, kultywują pełen szacunku związek z ludźmi, zwierzętami i naturą. Rolnictwo Demeter zapewnia, że rolnictwo biodynamiczne to powrót do natury - łąki i pola oraz rosnące tam rośliny są szczególnie bogate w składniki odżywcze. W ten sposób otrzymujemy zdrową i pyszną żywność, która gwarantuje najlepszą jakość.
CO KRYJE SIĘ ZA MOGLI?
Im produkt bardziej naturalny, tym lepszy ma smak. To zdanie doskonale wyraża ideę rodzinnej firmy, jaką jest Mogli. Założyciel Emanuel Schmock, który wychował się na farmie Demeter, chce zainspirować rodziców i ich dzieci do promowania naturalnej diety poprzez zagwarantowanie ekologicznych produktów o najwyższej jakości - bez niepotrzebnych składników.
Produkty Mogli wykonane są w 100% z ekologicznych składników, wiele z nich posiada certyfikat Demeter, co oznacza, że spełniają najwyższe standardy. Tu liczy się prosty skład, a zasada im mniej, tym lepiej owocuje brakiem niepotrzebnych dodatków. W 1894 roku Rudyar Kipling, angielski pisarz stworzył zbiór opowiadań pt. „Księga dżungli” Jej głównym bohaterem jest chłopiec Mowgli, to właśnie on stał się inspiracją dla marki, ponieważ życie blisko natury, to marzenie wielu z nas. Firmę Mogli założyli Emanuel Schmock oraz Armin Steuernagel w 2012, w tym samym roku marka pojawiła się na targach BioNord w Hanowerze. Reakcja publiczności - szczególnie rodziców i dzieci była niezwykle pozytywna, co utwierdziło założycieli w przekonaniu, że ich pomysł ma sens. Zmotywowało to jeszcze bardziej tego pioniera ekologicznych przekąsek przeznaczonych dla dzieci do dalszego rozwoju. W kolejnych latach Mogli koncentrowało się przede wszystkim na poznaniu dziecięcych preferencji. Nasze najważniejsze cele to nauka przyrody przez zabawę oraz konsekwencja w głoszeniu jak ważne jest spożywanie naturalnej żywności. Jesteśmy ściśle powiązani z biodynamicznym rolnictwem i organizacją Demeter, gdzie uczciwość i zrównoważona gospodarka idzie w parze z naturą.
Nauka przez zabawę nie tylko uczy dzieci szacunku do przyrody ale także pokazuje na co zwracać uwagę przy tworzeniu produktów dla najmłodszych.
Artykuł pochodzi z kwartalnika wiosna 2018 Gotuj w stylu eko.pl
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.