Natumi - „Roślinny nabiał”
gotujwstylueko.plNatumi jest jednym z głównych producentów roślinnych alternatyw mleka w Europie. W segmencie napojów z owsa i orkiszu jest na pierwszej pozycji. Natumi opracowuje i produkuje różne rodzaje napojów na bazie zbóż, kaszy jaglanej i gryczanej, kokosów i innych orzechów oraz desery i produkty zastępujące śmietanę. Wszystkie one są szczególnie przydatne w dietach eliminujących laktozę, diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Większość ofertyNatumi stanowią produkty bezglutenowe.
BOGACTWO NAPOJÓW ROŚLINNYCH
Oferta firmy jest bogata w różne napoje roślinne, które mogą stanowić doskonały zamiennik mleka w codziennej diecie. Znajdziemy w niej napoje kokosowe, jaglane, orkiszowe, gryczane,sojowe, czyste i smakowe z dodatkiem orzechów, migdałów,a nawet alg morskich. Jednak to nie wszystko Natumi dostarcza także niezapomnianych smaków w swoich deserach na bazie kokosa. Dla osób uwielbiających gotować Natumi proponuje doskonałe wegańskie substytuty śmietany w zagęszczonych produktach z ryżu, soi, owsa, czy orkiszu. Począwszy od klasycznych napojów sojowych po popularne napoje na bazie owsa oraz różnorodne napoje z orkiszu czy ryżu. Natumi przykłada olbrzymią wagę do jakości oraz walorów smakowych, co znajduje odzwierciedlenie w starannie przygotowywanych recepturach oraz wykorzystaniu lokalnych surowców. Produkty Natumi są dostępne w szerokim wyborze w ponad 800 sklepach z żywnością ekologiczną na terenie całej Polski.
NAJWYŻSZA EKOLOGICZNA JAKOŚĆ
Natumi wykorzystuje do produkcji jedynie najlepsze surowce i specjalnie wyselekcjonowane składniki organiczne certyfikowanych upraw ekologicznych. Aby zachować jak najwięcej składników odżywczych, wykorzystuje pełne ziarna zbóż. Ekologiczny owies i orkisz przeznaczone na napoje i dania pochodzą z Niemiec, ziarna soi są sprowadzane z Francji i Włoch, a ryż dostarczany jest przez włoskich i hiszpańskich rolników. Oczywiście wszystko w jakości BIO.
100% VEGAN
Cała oferta obejmuje produkty wegańskie. Zgodnie z polityką czystej etykiety, Natumi, gdy tylko to możliwe unika stosowania aromatów. Jedynie do napojów waniliowych oraz substytutów śmietany dodaje się małe ilości ekstraktu z wanilii Bourbon lub innych aromatów organicznych. Produkty są wytwarzane w sielankowej, wiejskiej okolicy Troisdorf (Niemcy). W ten sposób,w bliskim sąsiedztwie natury Natumi odwołuje się do tradycji.
ZRÓWNOWAŻONY ROZWÓJ
„Świat nie kręci się wyłącznie wokół Natumi”, tak brzmi motto marki, jednak nie są to tylko deklaracje. Natumi od samego początku istnienia aktywnie wspiera prawo do zrównoważonego rozwoju oraz od lat staje w jego obronie, to istotny czynnikw procesie produkcyjnym. Przykładowo, jeśli to tylko możliwe surowce pochodzą z lokalnych źródeł, z Niemiec czy też z terenu Europy. Natumi chce promować lokalny przemysł i otrzymywać dostawy z jak najkrótszych odległości. Produkcja jest w całości zasilana zieloną energią. Ciepło odpadowe z procesu produkcji jest wykorzystywane do ogrzewania budynków. Natumi koncentruje się również na efektywnym i rozważnym wykorzystywaniu wody.
HISTORIA
Firma Natumi została założona w roku 1999 przez Bruno Fischera(juniora), eksperta w kwestii żywności organicznej. Początkowo,firma zamierzała prowadzić jedynie działalność jako dostawca w branży, lecz potem, w roku 2000, zaczęła zaopatrywać indywidualnych hurtowników w produkty organiczne własnej marki. W roku 2002, produkty Natumi obecne były w sklepach na terenie całych Niemiec. Gdy rozpoczęto ich dystrybucję na ternie Europy, popyt na nie wzrósł jeszcze bardziej. W odpowiedzi na rosnący popyt w roku 2013 Natumi przeniosła swą siedzibę w wiejskie okolice Troisdorf, gdzie obecnie każdego roku produkuje różne rodzaje produktów niezawierających nabiału na bazie roślin zatrudniając około 100 pracowników oraz wykorzystując do tego celu teren o łącznej powierzchni29 000 m².
Artykuł pochodzi z kwartalnika Gotuj w stylu eko.pl
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.