Robimy sosy i buliony, na które nie masz czasu.
gotujwstylueko.pl
Robimy sosy i buliony, na które nie masz czasu, i szczerze mówiąc, prawdopodobnie też nie do końca wiesz jak je zrobić, aby były najlepsze. W porządku. Świat nie byłby lepszym miejscem, gdyby wszyscy gotowali przez kilka dni. Jaka jest historia tych bulionów oraz innych produktów, jak powstały i co czyni je tak wyjątkowymi - opowie założyciel firmy, Helgor Markov.
Zapewne wielu fanów zup zauważyło, że ostatnimi czasy na półkach sklepów ekologicznych zagościły pyszne buliony. Czy wiesz, że są one przyrządzane tak, jak robiły to nasze babcie, a ich przygotowanie zajmuje co najmniej 12 godzin. Tylko dzięki długiemu procesowi gotowania kości i szpik mogą rozwinąć swój pełny smak i uwolnić cenne składniki odżywcze.
JAK POWSTAŁO FOOD STUDIO
Food Studio powstało 13 lat temu, kiedy wraz z moim przyjacielem Indrekiem Kivisalu, który w przeszłości był szefem kuchni prezydenta Estonii - wpadliśmy na pomysł, aby zaoferować ludziom w Talinie możliwość wspólnego gotowania. Początkowo warsztaty były organizowane w ramach różnego rodzaju imprez firmowych lub prywatnych czy też podczas rodzinnych przyjęć. Idea ta spotkała się z tak bardzo pozytywnym odzewem, że to niewielkie przedsięwzięcie nieoczekiwanie rozrosło się do stosunkowo dużych rozmiarów. Tylko w pierwszym roku zorganizowaliśmy blisko sto imprez.
Szybko jednak zdaliśmy sobie sprawę, że nas to trochę przerosło, nasze nowe hobby pochłaniało wiele energii, dodatkowo sytuacji nie ułatwiał fakt, że każdy z nas w tym czasie normalnie pracował. Wspólnie doszliśmy do wniosku, że sami nie damy rady dłużej tego ciągnąć. Wtedy postawiliśmy wszystko na jedną kartę i zatrudniliśmy dodatkowe osoby, a sami zrezygnowaliśmy z dotychczasowych zajęć, koncentrując się wyłącznie na Food Studio.
Szczególnie dużym zainteresowaniem okazał się rosół, nasi Goście z uwagą przyglądali się procesowi jego przygotowania, zadawali dużo pytań. Na końcu zawsze padało najważniejsze - czy mogą gdzieś taki gotowy bulion kupić. Wtedy właśnie Food Studio rozpoczęło swoją przygodę jako producent. Tak, aby każdy mógł w wygodny i szybki sposób delektować się pysznym jedzeniem – wystarczy wlać go do garnka, podgrzać i gotowe!
Założyciel Food Studio Helgor Markov
NIE MUSISZ OBAWIAĆ SIĘ GOTOWEJ ŻYWNOŚCI
Powszechnie uważa się, że gotowa żywność na sklepowych półkach jest niezdrowa. W Food Studio chcemy obalić ten mit, będąc jedyną obecnie oferującą nprawdziwe, tradycyjne buliony i sosy bez konserwantów i dodatków. Dodatkowo odpowiednie opakowania produktów pomagają zachować ich jakość.
DOMOWE... SMAKI DZIECIŃSTWA
Jeśli chodzi o preferencje dotyczące bulionów (i sosów), zespół Food Studio od dawna obserwuje, że ludzie wolą znane im najczęściej z dzieciństwa smaki domowych dań. Bulion kostny oprócz tego, że jest niezbędnym składnikiem smacznej zupy, jest także naturalnym źródłem kolagenu, licznych minerałów oraz środkiem wzmacniającym układ odpornościowy. Jesteśmy głęboko przekonani, że buliony na kościach to superfoods. Na podstawie tego założenia tworzymy receptury z naciskiem na to, aby produkty były w 100 % naturalne i autentyczne, z wykorzystaniem najlepszych składników, tak aby jedzenie, które znajdzie się na rodzinnym stole było zarówno domowe, jak i wykwintne. W miarę możliwości wykorzystujemy lokalne surowce z Estonii. Jeśli czegoś u nas nie ma, pozyskujemy niezbędne składniki z ekologicznych gospodarstw z terenu Europy.
PRZEPISY POWSTAJĄ Z PRAWDZIWYM ZAANGAŻOWANIEM
Nasze kreacje poza autentycznością i smakiem, chcą przekazać jedną z największych wartości, którą jest czas – przygotowanie pożywnego bulionu lub pysznego, esencjonalnego sosu zwykle zajmuje wiele godzin. Z Food Studio czasami wystarczy zaledwie 15 minut, aby położyć na stole porządny posiłek dla całej rodziny. Gotujemy bulion przez 12 godzin, aby wydobyć z kości całą cenną esencję, a każdy przepis jest dopiero wtedy naprawdę wykonany, gdy szefowie kuchni patrzą na siebie i kiwają głowami z satysfakcją. Oznacza to, że bulion lub sos jest gotowy do wysłania do sklepu.
KAPUŚNIAK Z MIELONYM MIĘSEM OD FOOD STUDIO
SKŁADNIKI (4 porcje):
mięso mielone - 200 g
cebula posiekana - 1 szt.
kapusta młoda posiekana - 1 / 2 szt.
marchewka duża posiekana - 1 szt.
ziemniaki posiekane - 2 szt.
bulion drobiowy
lub wołowy foodstudio - 1 litr
posiekany szczypiorek
lub koperek - trochę
olej do smażenia - trochę
sól i pieprz - do smaku
opcjonalnie śmietana do podania - trochę
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: Rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu i smaż cebulę przez kilka minut. Dodaj mięso mielone i smaż na patelni, aż zmieni się kolor mięsa. W trakcie smażenia zwarte mięso rozdrobnij. Zdejmij z ognia.
KROK 2: Rozgrzej trochę oleju na dnie garnka i podsmaż pokrojoną marchewkę. Podgrzanie marchwi w oleju poprawia wchłanianie zawartego w niej beta - karotenu, a także nada zupie ładny kolor.
KROK 3: Dodaj posiekaną kapustę i ziemniaki do garnka, wlej bulion i zagotuj. Duś na małym ogniu przez około 10 minut, aż warzywa zmiękną.
KROK 4: Do zupy dodaj ugotowane mięso mielone, dobrze wymieszaj, całość dopraw w razie potrzeby solą i pieprzem.
KROK 5: Podczas serwowania dodaj kwaśną śmietanę i posyp zupę posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem.
Artykuł i przepis dostarczone przez producenta marki Food Studio
Artykuł jest opublikowany w magazynie gotuj w stylu eko.pl Nr 26 Jesień 2023
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.