Wspólne posiłki – zdrowie i zabawa dla całej rodziny
gotujwstylueko.pl
Wspólne posiłki – zdrowie i zabawa dla całej rodziny
W zabieganym świecie coraz trudniej dbać o prawidłowe nawyki żywieniowe. Długie godziny pracy, mnóstwo dodatkowych zajęć i zobowiązań – to wszystko nie pomaga w znalezieniu czasu na spokojne celebrowanie obiadu lub kolacji w rodzinnym gronie. Warto jednak zatrzymać się, odłożyć na bok smartfony i nacieszyć się sobą. Wspólny posiłek daje poczucie bliskości, bezpieczeństwa i jest podstawą prawidłowego rozwoju dziecka. Jedzenie przy rodzinnym stole kształtuje również prawidłowe nawyki żywieniowe i sprzyja kojarzeniu posiłków z pozytywnymi uczuciami.
ODPORNOŚĆ ZACZYNA SIĘ W BRZUSZKU
Wspólnie spędzany czas przy rodzinnym stole wpływa korzystnie na zdrowsze wybory oraz lepszą jakość diety dzieci. Maluchy uczą się przez obserwacje oraz modelowanie. Powtarzają wzorce, dlatego tak ważne jest przekazywanie im jak najlepszej wiedzy, również żywieniowej. To, jaką relację z jedzeniem wyniosą ze swojego dzieciństwa, bardzo mocno wpłynie na to, jak to jedzenie będą traktować w wieku dorosłym. Wspólne gotowanie zaszczepia w dziecku prawidłowe nawyki, dlatego już od najmłodszych lat warto wprowadzać do dziecięcego menu warzywa, owoce, kasze, ryby. Istotna jest również forma przygotowania posiłków. Pieczenie, duszenie czy gotowanie zwiększa szansę na zdrowie oraz poprawne wybory, które zaowocują w przyszłości. Zdrowo odżywione dziecko, to zdrowe jelita, a więc solidny fundament odporności. Jeśli zastanawiasz się, co jeszcze zrobić, by twoja pociecha wybierała mniej napojów gazowanych, spróbuj wprowadzić do jej diety zakwasy z buraka. Te pełne smaku, probiotyczne napoje, które regulują pracę jelit i zawierają bogactwo witamin, mają piękny kolor i lekko buzują. Regularne picie zakwasów dostarcza pożywienia dla mikrobiomu jelit, pomagając wspierać naturalną odporność organizmu. Podawaj zakwas dzieciom, ale pamiętaj również o sobie – buduj odporność razem ze swoją pociechą.
ZAOSZCZĘDŹ CZAS W KUCHNI
Pośpiech w życiu codziennym, brak czasu na gotowanie wcale nie muszą oznaczać niezdrowego jedzenia. Marka Delikatna wychodzi naprzeciw zabieganym rodzinom, tworząc pełnowartościowe dania przeznaczone dla każdego, dla młodszych i starszych. Wszystko, co najlepsze, zostało umieszczone w słoikach, a następnie poddane pasteryzacji. Obiady po odgrzaniu smakują tak samo jak domowe. Poświęcamy wiele uwagi smakom i kompozycjom, dbając przy tym o najwyższą jakość. W tym celu sięgamy po najlepsze, ekologiczne składniki, których wpływ na zdrowie każdego domownika jest nieoceniony. Wspólne przygotowywanie posiłków nie musi oznaczać wielu godzin w kuchni. Naszym zdaniem wystarczy dobra baza produktów i dań gotowych, szczypta fantazji, wzajemna czułość i delikatność, a szybko okazuje się, że zwykły obiad przy rodzinnym stole może być cudownym sposobem na spędzanie czasu razem.
ZAANGAŻUJ DZIECI DO WSPÓLNEGO GOTOWANIA
Tak, wiemy – gotowanie z dziećmi może być frustrujące, szczególnie jeśli danego dnia nie mamy na to sił ani pomysłów. Jednak warto zapraszać dzieci do wspólnej pracy w kuchni. Dzięki temu oswajają się z jedzeniem i zdobywają wiedzę na temat produktów spożywczych. Weź dziecko do kuchni, pokaż mu kolory warzyw i owoców, niech pozna zdrowe smaki. Zawsze możesz przemycić dużą dawkę wiedzy dotyczącą np. właściwości zakwasu z buraka, kiszonek, warzyw, które zostały dodane do dań obiadowych. Gotowanie czy odgrzewanie uczy jedzenia od podstaw, dzieci mogą poznać dzięki temu różnego rodzaju produkty spożywcze, uczą się, jak się z nimi obchodzić, kroić, gotować. Przekazywanie wiedzy i zdrowia to także dobra zabawa. Daj dziecku nasypać do miski makaron, kaszę. Pozwól mu nalać do garnka zupę lub zakwas z buraka do jego ulubionej szklanki. Krojenie surowych warzyw czy ogórków kiszonych do sałatki może być z kolei zadaniem dla trochę już starszych dzieci.
Korzyści, jakie płyną ze wspólnego gotowania i spożywania posiłków, są przeogromne. Większa akceptacja smaków wśród najmłodszych, wzmacnianie więzów rodzinnych, budowanie odporności poprzez prawidłowe odżywianie – to tylko nieliczne argumenty, które przekonują, aby zaprosić swoje dziecko do kuchni. Nie zwlekaj!
Artykuł jest opublikowany w magazynie gotuj w stylu eko.pl Nr 22 Jesień 2022
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.