Złoto Polskie - Mała Firma z wielką misją
gotujwstylueko.plO Firmie
Złoto Polskie jest producentem najwyższej jakości olejów tłoczonych na zimno, znanych pod marką Olandia oraz oleje 10-stopniowe. Olandia - to marka innowacyjnych olejów rzepakowych tłoczonych z samych zarodków nasion rzepaku pozbawionych gorzkiej okrywy, a także olejów zimnotłoczonych z upraw ekologicznych. Oleje 10 stopniowe to najwyższej kategorii jakościowej produkty olejowe zwane olejami dziewiczymi, doskonale nadające się do stosowania w diecie dr Budwig.
Oleje zimnotłoczone 10-stopniowe są nieoczyszczane i przechowywane w warunkach chłodniczych, przez co są biologicznie aktywne i zachowują wszystkie cenne wartości odżywcze. Tłoczone w procesie mechanicznym i poddane jedynie procesowi naturalnej sedymentacji. Wytłoczony olej pozostaje dokładnie taki sam, jak w ziarenku. Zawiera naturalny osad i zawiesiste cząstki roślinne. Transport olejów odbywa się w termoizolacyjnych opakowaniach zapewniających bezpieczeństwo i najwyższą jakość produktu. Produkt należy przechowywać wyłącznie w warunkach chłodniczych. Sprzedaż wyłącznie z lodówek.
Nazwa oleje 10-stopniowe oznacza, że olej na żadnym etapie przechowywania i dystrybucji nie miał wyższej temperatury niż 10°C, co gwarantuje, że nie nastąpiło utlenienie (zepsucie) kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6. Nie ma innej metody prócz schładzania, która gwarantowałaby najwyższą jakość oleju.
SYLWETKA DR BUDWIG
Dr Johanna Budwig była wszechstronnie wykształconym naukowcem współpracującym z wieloma Uniwersytetami w Niemczech, siedmiokrotnie nominowana do Nagrody Nobla. Uznana za jeden z największych autorytetów na świecie w dziedzinie tłuszczów i olejów. Jako pierwsza dokonała klasyfikacji kwasów tłuszczowych zgodnie z ich składem. Dzięki rozwojowi metod chromatograficznych analizy żywności odkryła nowy sposób umożliwiający identyfikację tłuszczów. Przeprowadziła szczegółowe badania efektów jakie wywołują uwodornione tłuszcze trans na zdrowie człowieka i dowiodła, że są one bardzo szkodliwe. Jednocześnie odkryła jako pierwsza na świecie znaczenie Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych, a w szczególności omega-3 dla zdrowia człowieka. Jako pierwsza podzieliła kwasy tłuszczowe na nasycone i nienasycone. Pracowała jako konsultantka dla Federalnego Instytutu Badań nad Tłuszczami. Jako chemik, farmaceuta i fizyk szukała naturalnej metody leczenia poprzez dietę, która umożliwiałaby dostarczenie organizmowi naturalnych substancji odżywczych w pożywieniu jak najmniej przetworzonym. Efektem tych poszukiwań było opracowanie diety znanej pod nazwą dieta dr Budwig. Starała się pomagać wszystkim tym chorym, którym ówczesna medycyna akademicka pomóc już nie mogła.
Dieta opracowana przez dr J. Budwig zawiera wszystkie najważniejsze zasady zdrowego żywienia odkryte przez współczesną naukę. Jest też zbieżna z obowiązującą piramidą żywieniową i bardzo zbliżona do diety śródziemnomorskiej.
ZAŁOŻENIA DIETY DR BUDWIG
1. Głównym produktem diety dr J. Budwig jest olej lniany,który jest źródłem kwasów tłuszczowych z grupy Omega-3. Powinien on być spożywany codziennie w postaci tzw. PASTY Dr BUDWIG, czyli w połączeniu z chudym białym serem i zmiksowaniu go do konsystencji emulsji. Takie połączenie czyni pastę łatwostrawną i umożliwia bardzo szybkie wchłanianie zawartych w niej składników i transportowanie ich do komórek ciała.
2. W profilaktyce najlepiej spożywać 1-2 łyżki stołowe oleju dziennie. W diecie dr Budwig zalecenia są znacznie wyższe – około 4-6 łyżek stołowych w połączeniu z 125 g chudego białego sera.
3. Olej lniany dr Budwig zaliczała do tzw. dobrych tłuszczów. W swojej diecie do tej grupy tłuszczów zaliczała też olej kokosowy (mieszanka oleju kokosowego z olejem lnianym), olej z kiełków pszenicy (mała łyżeczka dziennie), oliwę z oliwek (1-2 łyżki dziennie).
4. W codziennej diecie budwigowej powinno występować świeżo zmielone siemię lniane, które jest źródłem: białka, błonnika, witamin i minerałów oraz naturalnych przeciwutleniaczy. Dr Budwig zalecała spożywanie kilku łyżek siemienia lnianego, które można dodawać do pasty lub spożywać z jogurtem, kefirem lub sokami owocowymi. Świeżo zmielone siemię lniane należy spożywać z sokami lub produktami mającymi środowisko kwaśne, nigdy zasadowe. Nie stosujemy mieszanek z sokami warzywnymi, ale wyłącznie z sokami i pulpami owocowymi oraz kefirem lub jogurtem.
5. Dieta zaleca spożywanie produktów fermentowanych, bogatych w pożyteczne bakterie kwasu mlekowego, które zasiedlają jelito grube i pełnią bardzo ważne funkcje neutralizacji toksyn i wspomagania układu odpornościowego. Przede wszystkim sok z kiszonej kapusty (sok wyciśnięty z kiszonej kapusty, przygotowywany w wolnoobrotowych wyciskarkach ślimakowych) – 1 szklanka dziennie – zawsze rano. Zalecane produkty mleczne to także kefir i jogurt.
6. Dr Budwig zaleca spożywanie świeżych soków warzywnych i owocowych, zawierających aktywne enzymy i antyoksydanty.
7. Dieta jest tak prowadzona, by dostarczyć do organizmu wszystkie świeże i naturalne składniki, jak najmniej przetworzone. Jednocześnie poprzez dostarczone składniki powinna powodować neutralizację szkodliwych związków obciążających organizm. Właściwa ilość przeciwutleniaczy dostarczonych wraz z pożywieniem zabezpiecza przed powstawaniem wolnych rodników.
8. W celu osiągnięcia jak najlepszych efektów dr J. Budwig zalecała osobom stosującym dietę wyeliminowanie ze swojego jadłospisu tłuszczów nasyconych i innych na rzecz kwasów tłuszczowych Omega 3. Założeniem diety jest nasycenie organizmu odpowiednią ilością kwasów Omega 3, przez co komórki organizmu odzyskują naturalne właściwości. Omega 3 jest źródłem energii i witamin, stanowi materiał budulcowy dla komórek i tkanek organizmu człowieka.
9. Produktami zabronionymi w diecie są wszystkie wyroby zawierające uwodornione tłuszcze i „ nieżywe” oleje. Zalicza się do nich przede wszystkim słodycze piekarnicze: ciastka, herbatniki, batony, kremy itp.
10. Dr J. Budwig zalecała również całkowitą rezygnację z konsumpcji cukru oraz wszelkich produktów z dodatkiem cukru w tym słodkich napojów, słodzonych soków oraz tych produkowanych na bazie koncentratów, jak również dżemów. Zamiast cukru zalecała używanie miodu.
11. Należy ograniczyć spożywanie mięsa, przede wszystkim wędlin oraz konserw, które uznawała za produkty wysokoprzetworzone zawierające duże ilości dodatków chemicznych użytych do ich produkcji (wypełniacze, konserwanty, polepszacze smaków itp.). Dr J. Budwig zalecała tylko produkty świeże, niekonserwowane chemicznie, przyrządzane bezpośrednio przed posiłkiem.
12. W diecie zaleca się spożywanie dużej ilości warzyw, owoców i produktów zbożowych oraz orzechów. Zaleca się stosowanie przypraw i ziół.
Artykuł pochodzi z magazynu wiosna 2020 Gotuj w stylu eko.pl
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.