Czosnek pospolity – OSTRY POLSKI SUPERFOOD
gotujwstylueko.plZAWIERA:
Witaminy:
wit. C (ok. 31 mg / 100 g)
wit. B1 (0,2 mg / 100g)
wit. B6 (0,13 mg / 100g)
Minerały:
Potas (400 mg / 100 g)
Żelazo (1,7 mg / 100 g)
Magnez (25 mg / 100 g)
Fosfor (153 mg / 100 g)
składa sie w: 60% z wody, 32% węglowodanów, 7% białka
związki siarkowe
(m.in. allicyna uwalnia się podczas zgniatania ząbków) odpowiadają za właściwości prozdrowotne jak i za ostry smak i zapach.
naturalny antybiotyk:
- przeciwbakteryjny, antygrzybiczny, konserwujący
- wspiera układ immunologiczny, wspomaga pracę wątroby
- wspomaga przewód pokarmowy, reguluje florę bakteryjną, zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, zapobiega zgadze i działa przeciwskurczowo
- działa przeciwzakrzepowo, przeciwmiażdżycowo, wspomaga obniżenie cholesterolu
- wspiera w łagodzeniu przeziębień i zakażeń górnych dróg oddechowych
Czarny czosnek
Zaliczany do żywności funkcjonalnej. Powstaje wskutek fermentacji czosnku w podwyższonej temperaturze i wilgotności, ząbki stają się czarne. Zachodzące reakcje w ząbkach zwiększają stężenie przeciwutleniaczy (s-allilocysteiny), podnoszą przyswajalność substancji odżywczych, zwiększają działanie antyoksydacyjne, zmieniają ostry smak i zapach świeżego czosnku w łagodny i kremowy.
Syrop na przeziębienie
Pokrój w drobną kostkę cebulę, przeciśnij przez praskę czosnek, wszystko zalej miodem, wymieszaj, odstaw do puszczenia soku na kilka godzin. Pij syrop: 3 razy dziennie po jednej łyżce.
Jak się pozbyć przykrego zapachu po spożyciu czosnku?
Żuj rośliny z dużą ilością chlorofilu (traktuj zielone liście, zioła jak gumę do żucia) np.: liście pietruszki, pokrzywy, lubczyku lub żuj ziarna kawy, kolendry, goździków, kardamonu;
zjedz: jabłko; wypij: szklankę mleka lub lampkę wina.
Przeciwskazania
Osoby z niskim ciśnieniem krwi, nieżytem żołądka i jelit, zapaleniem nerek, matki karmiące piersią mające problemy z krzepliwością krwi.
Artykuł pochodzi z magazynu jesień 2020 Gotuj w stylu eko.pl
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.