Dlaczego ryby ekologiczne są wyjątkowe?
administratorRyby słodkowodne są doskonale znane i poszukiwane na lokalnym rynku. Certyfikowane ryby pochodzą ze stawów i jezior zasilanych osobnymi, wolnymi od zanieczyszczeń dopływami wody. Hodowane są zgodnie z planem zrównoważonego zarządzania, który gwarantuje niską produkcję ryb bez szkody dla środowiska.
Żywienie ryb bazuje na pokarmie naturalnym, do którego ryby mają nieograniczony dostęp. Dokarmiane są jedynie własnymi ekologicznymi zbożami i łubinem, a przypadku pstrąga-certyfikowaną paszą, która pochodzi ze zrównoważonego rybołówstwa. Amury odżywiają się głównie roślinnością wynurzoną, a tołpygi wyłącznie planktonem. Zakazane jest stosowanie hormonów i herbicydów, a ewentualne leczenie opiera się na środkach homeopatycznych.
Ryby ekologiczne produkowane są w małych obsadach i w półdzikich warunkach. Własna, źródlana woda gwarantuje doskonały smak ryb, które mają cały czas dostęp do naturalnego pokarmu. Gospodarstwo pana Huberta Karolczaka jest najstarszym tego typu gospodarstwem w Polsce.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.