Inulina - słodkie oblicze diety
gotujwstylueko.plDziała bakteriobójczo i wspomaga trawienie. Łagodzi nietolerancje pokarmowe. Wspomaga odchudzanie i obniża poziom cukru we krwi. Wzmacnia odporność. Przedstawiamy Wam bohaterkę eko kuchni: inulinę!
Inulina ma niezwykle słodki smak oraz bardzo niski indeks glikemiczny równy IG 14. To pięciokrotnie mniej niż cukier. Dzięki tym właściwościom jest idealnym uzupełnieniem diety diabetyków oraz osób, które dbają o linię. Pozyskuje się ją z bulwy ekologicznej agawy o nazwie Agave Tequiliana. To roślina z rodziny astrowatych, w której po raz pierwszy wykryto inulinę.
Chroni układ pokarmowy.
Inulina ma właściwości zakwaszające, dzięki czemu zapobiega stanom zapalnym w przewodzie pokarmowym. Jest również pożywką dla bakterii probiotycznych, które wywierają pozytywny wpływ na zdrowie.
Oszukaj głód z inuliną!
Inulina nie jest trawiona przez enzymy, dzięki czemu działa jak “wypełniacz” żołądka, który nie pozostawia po sobie żadnych kalorii. Pozwala także oszukać mózgowy ośrodek “odczuwania głodu i sytości”, który odbiera ją jako pełnowartościowy pokarm. Wrażenie “pełnego żołądka” uzyskane dzięki inulinie sprawia, ze łakomczuchom łatwiej wytrwać w nakazach diety niskokalorycznej.
Inulina zamiast cukru i mąki.
Inulinę najlepiej przyjmować z jogurtami, kefirami czy zsiadłym mlekiem, ale również z kwaszonymi warzywami czy sokami. Doskonale rozpuszcza się w wodzie oraz zagęszcza i wiąże różne substancje. Używa się jej do zup, sosów, budyniów, kisieli (zamiast wysokokalorycznych mąk czy skrobi).
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.