Eko mama, zdrowe dziecko
gotujwstylueko.plBędąc świadomą eko mamą, starasz się przekazać swojemu dziecku jak najwięcej zdrowych nawyków. Uczysz, jak żyć w zgodzie z naturą. W trosce o rozwój malucha, karmisz go ekologiczną żywnością- to duży kapitał na przyszłość!
Kiedy zacząć inwestować w zdrowie malucha?
Odpowiedź jest jedna: od momentu, w którym dowiesz się, że Wasza rodzina się powiększy. Przez cały okres ciąży i karmienia staraj się odżywiać tylko ekologicznymi produktami. Zdrową dietę kontynuuj także, kiedy wprowadzisz pierwsze stałe posiłki do menu niemowlaka.
Co oznacza eko certyfikat?
Zwracaj uwagę, czy produkty, które podajesz dziecku posiadają certyfikaty. Tylko certyfikowana żywność jest pozbawiona szkodliwych substancji, które często występują w konwencjonalnych produktach. Zanim wrzucisz coś do koszyka, zwróć uwagę na oznaczenia znajdujące się na produktach.
Wszystkie ekologiczne dania gotowe proponowane malcom, jak kaszki i mleka modyfikowane, podlegają najbardziej surowym przepisom żywieniowym. Zanim trafią na półki supermarketu, muszą sprostać najwyższym wymogom produkcji. Surowce użyte do wytworzenia dań dla dzieci w 100% muszą też spełniać wszystkie kryteria jakościowe. Zarówno proces wytwarzania jak i kontroli przebiega z największą dokładnością. Będąc eko mamą, możesz więc być pewna, że dajesz swojemu dziecku zdrowie już od pierwszych chwil życia.
A tymczasem w ekologicznych gospodarstwach...
Certyfikacja oraz liczne kontrole gwarantują, że ekologiczne posiłki dla niemowląt składają się wyłącznie z surowców uprawianych z dbałością i troską o środowisko. Co to tak naprawdę oznacza? W ekologicznych gospodarstwach nie stosuje się nawozów sztucznych i chemicznych środków ochrony roślin. Gotowe dania mięsne przeznaczone dla dzieci nawet w najmniejszym stopniu nie są skażone hormonami czy regulatorami wzrostu. Cały proces chowu odbywa się bez użycia środków chemicznych.
Gdzie na eko zakupy?
Ci, którzy zdążyli pokochać zdrowy styl bycia i eko żywność, mają zapewne ulubione sklepy z żywnością ekologiczną, w których szukają swoich przysmaków. Tym, którzy eko produkty kupują np. podczas weekendowego shoppingu, warto polecić hipermarkety. W ich obrębie są zazwyczaj świetnie wyposażone stoiska z żywnością ekologiczną - w tym także dedykowaną najmłodszym konsumentom. Nie zaszkodzi również przeszukać sieć - sklepy internetowe mają niekiedy unikatowe produkty, których nie dostaniemy w tradycyjnych miejscach.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.