Eko styl od podszewki
lekkostrawnieZła wiadomość dla tropicieli eko stylu: Czeka Was długa droga zanim odkryjecie wszystkie tajniki. Kryteria rolnictwa ekologicznego obejmują nie tylko proces chowu zwierząt i hodowli roślin, ale także przetwórstwo surowców, zasady ich przechowywania oraz oznaczania.
Nawozy
Podstawowe nawozy, jakie stosuje się w rolnictwie ekologicznym, są pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego i wytwarza się je w gospodarstwie ekologicznym. Rolnicy faworyzują rośliny motylkowe jak łubin, groch czy soczewicę, ponieważ w naturalny sposób wzbogacają ziemię w azot.
Niekiedy wykorzystuje także nawozy mineralne, ale wyłącznie pochodzenia naturalnego, nieprzetworzone metodami przemysłowymi. Minerały fosforowe i potasowe stosuje się tylko wtedy, gdy w glebie stwierdzono ich trwały niedobór.
Sposób na chwasta
Ekologiczne odchwaszczanie to ukłon w stronę zdrowej tradycji. Wykonuje się je głównie mechanicznie używając zapomnianych nieco narządzi rolniczych: bron, obsypników, pielników, a w ogrodnictwie także narzędzi ręcznych. Dzięki takim metodom unika się oprysków i innych środków chemicznych, które dyskwalifikują żywność jako ekologiczną.
Tradycja w przetwórstwie
Przetwórstwo produktów rolnictwa ekologicznego celuje w zachowanie wysokiej jakości biologicznej surowców. Dopuszcza tradycyjne metody mechaniczne, fizyczne, fermentacyjne oraz restrykcyjnie ogranicza substancje dodatkowe. W przetwórstwie nie mogą być stosowane syntetyczne dodatki i substancje wspomagające. Potocznie zwane “witaminą E” emulgatory, barwniki, stabilizatory, konserwanty, przeciwutleniacze, substancje powlekające i inne nie pojawiają się nawet w śladowych ilościach.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.