Pomidory z makaronem idealne połączenie
administratorKto jako pierwszy połączył makaron z sosem pomidorowym? Grancesco Leonardi, na przełomie 18 wieku napisał prawdziwą gastronomiczną encyklopedię (m.in. ponad trzy tysiące przepisów kulinarnych), był prekursorem w szerokim wykorzystaniu pomidorów w kuchni, uznawany jest za wynalazcę makaronu z sosem pomidorowym. Jego oryginalna receptura zaleca przygotowanie sosu z pomidorów (z nasionami) gotowanych razem z selerem, cebulą, czosnkiem i bazylią. Przepis ten stosowany jest do dnia dzisiejszego jako klasyczna podstawa do sosu pomidorowego.
Pomoc w trawieniu
Pomidory stosowane jako dodatek do produktów skrobiowych (makaronu, ryżu, ziemniaków, itp.) uławiają ich trawienie, pomagają również w usuwaniu nadmiaru białka pochodzącego ze zbyt bogatej diety. Świetnie wspomagają pracę żołądka: dzięki bogatej zawartości kwasu jabłkowego, kwasu arabinowego i kwasu mlekowego, pomidory z powodzeniem stymulują trawienie oraz zapobiegają problemom wynikającym z niskiej kwasowości żołądka. Zatem im więcej takich połączeń w Twojej diecie tym lepiej!
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.