Tofucznikca, tofurnik, tofucznik - rodzaje, własciwości i przepisy z tofu
Magdalena Nagler - foodmaniaNajbardziej popularnym i najczęściej wykorzystywanym produktem w kuchni wegańskiej jest tofu. Weganie wykorzystują je do przygotowania zarówno potraw wytrawnych, jak i słodkich. Coraz częściej możemy spotkać je na sklepowych półkach, coraz więcej pojawia się też eksperymentalnych przepisów z jego wykorzystaniem. Po tofu zaczynają sięgać również osoby, które niekoniecznie stronią od mięsa oraz produktów pochodzenia zwierzęcego, a to ze wzlędu na fakt, że jest ono bardzo wartościowe pod względem odżywczym, ale również daje wiele możliwości wykorzystania w przeróżnych potrawach.
Tofu to nic innego, jak serek sojowy.
Ziarna soi moczy się w wodzie, mieli, a następnie oddziela stałą część od płynnej. W ten sposób powstają okara i mleko sojowe. To właśnie mleko sojowe jest bazą do przygotowania tofu. Ogrzewa się je, a następnie łączy ze środkiem koagulującym, które ścina białko znajdujące się w mleku i zagęszcza produkt. Koagulat to najczęściej sok z cytryny, siarczan magnezu, chlorek magnezu, czy siarczan wapnia. Co ciekawe, według legend tofu zostało pierwszy raz wyprodukowane w Chinach jeszcze setki lat przed naszą erą!
Uwaga!
Do produkcji tofu producenci często używają soi modyfikowanej genetycznie. Światowy koncern Monsanto posiada wyłączność na jej wytwarzanie. Pola uprawne soi są opryskiwane szkodliwą substancją o nazwie „Roundup” , która zwalcza wszelkie chwasty i tym samym zwiększa wydajność upraw. Niestety soja zmodyfikowana genetycznie, która jest odporna na tą silną substancję bardzo szkodzi naszemu zdrowiu, może powodować zarówno alergie, jak i inne poważne choroby. Co więcej takie opryski pól nie są biodegradowalne i bardzo niekorzystnie wpływają na środowisko, jednocześnie wyjaławiając glebę. Zatem pamiętajmy, aby wybierać jedynie produkty (między innymi tofu) wyprodukowane jedynie z soi ekologicznej, która jest bezpieczna dla naszego zdrowia oraz środowiska.
Tofu jest bardzo ważne dla wegan, ponieważ jest to
pełnowartościowy produkt białkowy, zawierający komplet aminokwasów egzogennych (łatwoprzyswajalnych). Są one niezbędne do prawidłowego funkjonowania organizmu. Zatem jest to zdecydowanie godny uwagi zamiennik mięsa oraz nabiału. Ponadto tofu zawiera około
80% tłuszczu roślinnego (w tym nienasycone kwasy tłuszczowe), który zapobiega podwyższaniu się złego cholesterolu. Jest też źródłem wielu
pierwiastków i witamin. Dzięki dużej zawartości wapnia polecany jest osobom cierpiącym na osteoperozę oraz młodzieży w okresie wzrostu. Żelazo znajdujące się w składzie tofu pomoże anemikom, borykającym się z jego niedoborem. Dzięki niskiemu indeksomi glikemicznemu mogą je spożywać również diabetycy. W składzie tofu znajdziemy również
wiaminę E, witaminy z grupy B oraz takie pierwiatki jak: fosfor, potas, czy magnez. Co ciekawe tofu zawiera też lecytynę, która wspomaga koncentrację oraz zapamiętywanie.
Warto pamiętać, że tofu cenią sobie nie tylko weganie, ale równiez osoby uczulone na laktozę, które nie mogą spożywać mleka, ani jego przetorów. Siegają po nie również osoby dbające o zgrabną sylwetkę, ponieważ charakteryzuje się dość niską kalorycznością: około 80- 100 kcal na 100g produktu.
Tofu ma bardzo delikatny, wręcz neutralny posmak, dlatego jest idealną bazą do wszelkiego rodzaju dań. Chłonie smak każdej przyprawy, czy innego wyrazistego produktu, dlatego każdy może wydobyć z niego swój ulubiony i wyjątkowy smak.
Jak w aromatycznej zupie Sajoer lodeh czyli Zupa warzywna z mlekiem kokosowym Amaizin:
W zależności od stopnia zagęszczenia serka powstają jego dwa rodzaje:
Tradycyjne - jest ono nieco jak gąbka; nie ma regularnej i gładkiej struktury, można porównać je do tradycyjnego twarogu; tofu tradycyjne dzieli się również na dwa podrodzaje:
- miękkie (zawiera nieco więcej wody, może być stosowane zamiennie z tofu jedwabistym) i
- twarde (jest wręcz pozbawione wody); najtwardsze tofu produkuje się w Chinach, jednak w Europie również preferowane jest tofu tradycyjne twarde. Ten rodzaj świetnie nadaje się do smażenia i gotowania, ponieważ nie traci on swojego kształtu. Bardzo dobrze się kroi, dlatego będzie też idealnym dodatkiem do sałatek.
Jedwabiste - posiada jedwabistą, gładką jak budyń, czy galaretka konsystencję; zawiera wiele więcej wody, niż tofu tradycyjne; może występować również w wersji bardzo miękkiej lub nieco twardszej; jest substytutem mleka, śmietany, czy jogurtu; sprawdza się w deserach, kremach, wypiekach, koktajlach, czy zupach.
Pasta z wędzonego tofu i suszonych pomidoryów - TomCook
Podstawowe rodzaje tofu po wyprodukowaniu mogą być poddawane różnym procesom, dzięki czemu otrzymujemy między innymi:
- Tofu marynowane - to tofu tradycyjne, często pokrojone w kostkę, które jest zanurzone w marynacie (np. z sosu sojowego, oliwy, ziół, przypraw); dzięki temu nabiera wyjątkowego smaku i nadaje się do bezpośredniego użycia głównie w przystawkach, czy sałatkach. Tutaj przepisy.
- Tofu wędzone - jest to również tradycyjne, dość twarde tofu poddane naturalnemu wędzeniu; posiada lekko słony smak; sprawdza się w daniach obiadowych, sałatkach, przystawkach, czy wykwintnych kolacjach. Może być też bazą do farszu na pierogi lub roladki. Tutaj przepisy.
- Tofu fermentowane - jest to tradycyjne tofu wysuszone, po czym fermentowane najczęściej w solance z dodatkiem octu ryżowego i przypraw; jest ono nieco słone oraz słodkie w zależności od zastosowanych przypraw; może być dodatkiem do dań z woka, czy zup.
- Tofu suszone - pochodzi z Japoni; powstaje w procesie liofilizacji; nie wymaga przechowywania w lodówce, jednak przed zjedzeniem trzeba je namoczyć w wodzie o temperaturze około 50 stopni C przez 1- 2 minuty. To przekąska, która może imitować, np. suszoną wołowinę.
- Skórka tofu - to nie jest typowe tofu, a produkt który powstaje na wierzchu podgrzanego mleka sojowego, a następnie jest suszony. Podczas gotowania zachowuje sie podobnie jak tofu, również chłonie smaki i dlatego często jest dodawana do gulaszów, czy zup.
Podobnym produktem do tofu jest również tempeh. Jednak nie należy mylić ich ze sobą. Tempeh jest produkowany z wcześniej fermentowanych ziaren soi. Posiada bardziej brązowy kolor i lekko orzechowo- słodkawy posmak.
Ciekawostka!
Tofu występuje pod wieloma nazwami, w zależności od jego rodzaju oraz kraju, w którym jest produkowane!
W chinach- DOFU, w Japonii- TOFU, w wietnamie- DAUHU, czy w Korei- TUBU.
Przepisy z użyciem tofu:
Kapusta pak choi z tofu oraz nutą orzeszków ziemnych i chili
Calzone z cebulką i tofu
Dyniowo-kokosowy tofurnik na morelowo-karobowym spodzie
Makaron z ajvarem i smażonym tofu
Bułeczki na parze z pieczonym tofu
Tofucznica z warzywami
Sądzę, że nikt nie zna się lepiej na tofu jak nasz użytkownik healthy-dreams zobacz jej przepisy oto jeden z nich
Jagodowy tofucznik - healthy-dreams
Jesze nie widziałam tofu tak słodko i kolorowo podanego.
Przepis pochdzi od Make-Life-Green- przepisy z tofu
Bibliografia:
The Book of Tofu: Protein Source of the Future-- Now!, Tom 1; William Shurtleff, Akiko Aoyagi
http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/8308903.stm
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.