Waniliowy tofurnik na zimno
Katarzyna KachelRodzaj posiłku: desery
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie,
Zawiera: soja
Składniki:
TOFURNIK: Budyń waniliowy - 1 opakowanie
TOFURNIK: Agar - 1 + 1/2 łyżki
TOFURNIK: Nasiona wanilii - 1/2 łyżeczki
TOFURNIK: Mleko waniliowe - 150 ml
MUS MORELOWY: Morele - 400 g
KREM JAGLANY: Kasza jaglana - 150 g
KREM JAGLANY: Miękkie daktyle - 75 g
KREM JAGLANY: Mleko waniliowe - 50 ml
Sposób przygotowania:
Morele blendujemy ręcznym robotem i odparowujemy nadmiar wody w garnuszku przez ok.10-15min, aż otrzymamy gęsty sos. Jeśli morele mieliśmy bardzo słodkie nie musimy ich dosładzać ale jeśli były kwaśne dodajemy erytrol wg uznania.
Na dno pucharków umieszczamy krem jaglano-daktylowy, następnie wlewamy warstwę morelową i na wierzch masę tofurnikową. Deserki wstawiamy do lodówki na co najmniej 2h w celu stężenia "masy serowej". Ozdabiamy świeżymi owocami.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.