DeseroMak
Anna SzcześniakRodzaj posiłku: desery
Specjalne: Konkurs na Szefa Kuchni, gotuj w stylu eko
Zawiera: miody, nabiał, nabiał krowi
Składniki:
banany - 2 szt.
truskawki ( maliny, poziomki, jagody ) - 0,5 kg
Śmietana 30% - 250 g
ksylitol - 2 łyżki
masło klarowane - 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
Mak w ilości 1 kg należy zalać zimną wodą i podgrzewać na wolnym ogniu , do zagotowania, po tym czasie zestawiamy całość i zostawiamy pod przykryciem do ostygnięcia .Odcedzamy na gęstym sicie.
Najlepiej jest zagotować mak wieczorem, tak by rano był gotowy. Gotowe będą na rano również daktyle które wieczorem namoczymy (ok 300 g )
Wystarczy to tylko przepuścić dwukrotnie przez maszynkę , dodając 2 łyżki ksylitolu. Zmieloną masę można dosłodzić miodem,do smaku ;-)
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.