Gołąbki
tulipanRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): polska
Specjalne: gotuj w stylu eko
Zawiera: gluten, pszenica
Składniki:
mięso mielone - 500 kg
cebula - 2 szt.
kasza manna - 3 łyżki
sól - 1 szczypta
Sposób przygotowania:
Odstawić na ok. 40 min, wycisnąć.
Dodać ryż, mięso, jajka, kaszkę mannę i usmażoną cebulę, wymieszać, wyrobić na jednolitą masę i uformować gołąbki.
Obtoczyć je w mące i upiec ze wszystkich stron na tłuszczu.
Ułożyć w naczyniu pionowo i zalać bulionem z kostki rosołowej z drobiu, by całkowicie pokrył gołąbki.
Podgotowywać ok. 1 i 1/2 godzinę na słabym ogniu lub w piekarniku w brytfannie w temp. ok. 200 C.
W miarę ubytku bulionu podlewać wodą.
Można dodać do smaku przecier pomidorowy z mąką i śmietaną.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.