Orzeszki
tulipanRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: gotuj w stylu eko
Użyte składniki:
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, orzechy wszystkie, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
tłuszcz - 15 dag
cukier puder - 2 łyżki
cukier waniliowy - 1 opakowanie
żółtko - 4 szt.
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
orzechy włoskie - 100 g
mąka ziemniaczana - 2 łyżki
masło - 1 kostka
cukier - 5 łyżek
spirytus - 3 łyżki
Sposób przygotowania:
Żółtka, cukier waniliowy, cukier puder - dobrze roztrzepać.
Mąkę, proszek do pieczenia, tłuszcz - posiekać nożem, dodać roztrzepane żółtka z cukrem i wyrobić ciasto.
Foremki na orzeszki posmarować tłuszczem.
Wyłożyć cienką warstwą ciasto i wyrównać.
Piec na złoty kolor.
Masa:
Z mleka, cukru waniliowego, mąki ugotować budyń.
Masło utrzeć z cukrem na pulchną masę, dodać orzechy, przestudzony budyń i spirytus.
Nakładać masę do połówek orzecha, tak by lekki wystawała. Przykryć drugą połówką orzeszka.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.