Łosoś wędzony na sałacie z sosem musztardowo-olejowym
MonikaBRodzaj posiłku: sałatki
Kuchnia (region): polska
Specjalne: Konkurs z olejem sezamowym BIO PLANÈTE
Użyte składniki: ryby i owoce morza
Zawiera: jajka, cytrusy, ryba i owoce morza
Składniki:
Jajko przepiórcze - 5 szt.
Łosoś wędzony w plastrach - 100 g
Kiełki rzodkiewki szczypta
Natka pietruszki kilka listków
Musztarda francuska - 3 łyżki
Sok z cytryny do smaku
Sól, pieprz do smaku
Dodatkowe informacje:
Sałatę rzymską możemy zastąpić mixem sałat.Do łososia pasują także kapary czy suszone pomidory w oleju i tradycyjnie tak łączę. Jednak orzechowy smak oleju sezamowego sprawił, że dla mnie połączenie kiełków rzodkiewki i nasion gorczycy z musztardy francuskiej wystarczyło. Orzechy i prażone nasiona również wskazane.
Sposób przygotowania:
Sałatę rzymską rozdrabniamy w ulubiony sposób, układamy na talerzu. Użyłam najmłodsze listki z dwóch główek sałaty. Płaty łososia kroimy w mniejsze fragmenty, zwijamy w ruloniki i układamy na sałacie. Skrapiamy sokiem z cytryny. Pomiędzy plastry łososia układamy połówki jaj przepiórczych, posypujemy kiełkami rzodkiewki. Doprawiamy solą i pieprzem. W naczyniu mieszamy musztardę i olej sezamowy BIO PLANETE.
Polewamy sałatkę.
Odstawiamy w chłodne miejsce.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.