Mozzarella z suszonymi pomidorami na zielonej sałatce
MonikaBRodzaj posiłku: lunchbox, przystawki i przekąski, sałatki, śniadanie
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: Konkurs NA PRZEPIS JESIENNY z olejem BIO PLANÈTE
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: nabiał, orzechy wszystkie, nabiał krowi
Składniki:
Suszone pomidory z solą Bio Planet - 50 g
Szpinak - 2 garści
Jarmuż liść - 3 szt.
Rukola liść - 1 garść
Mniszek lekarski liść - 5 szt.
Żółtlica (opcjonalnie) kilka listków
Krwawnik pospolity liść kilka listków
Czosnek - 3 ząbki
Olej z prażonych pestek dyni Bio Planete - 1/2 szklanki
Ocet porzeczkowy do smaku
Sól szczypta
Orzechy włoskie kilka
Dodatkowe informacje:
Gdy przygotowuję lunchbox wykorzystuję tylko czosnek ale gdy jestem w domu i mogę sobie na to pozwolić bardzo chętnie dodaję czerwoną cebulę. Do tak przygotowanych liści świetnie pasuje żywa papryka, polecam paprykę pomidorową, która ma grubszy miąższ i jest delikatna w smaku. W trakcie sezonu zamiast suszonych pomidorów dodaję swoje, z ogródka, prosto z krzaczka. Orzechy włoskie można zastąpić prażonymi pestkami dyni lub prażonymi nasionami słonecznika, należy pamiętać, że prażone nasiona dodajemy na sam koniec. Do wyostrzenia smaku polecam posypać całość nasionami czarnuszki, najlepiej rozdrobnić je tuż przed podaniem. Do utartego z solą czosnku proszę dodać kilka żywych listków krwawnika, ma on charakterystyczny lekko ostry smak i świetnie komponuje się w tego typu sałatkach.Sposób przygotowania:
Do sałatki wykorzystuję także liść mniszka i kwitnące gałązki żółtlicy, które często przynoszę ze spaceru. Podobnie, płuczę pod bieżącą wodą, osuszam i układam na przygotowanych już liściach. Całość lekko posypuję solą. Odstawiam na 10 minut.
Smacznego!
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.