Lima - Japońskie przysmaki
gotujwstylueko.pl
Lima - Japońskie przysmaki
Na początku lat 50-tych założyciel Limy spotkał japońskiego filozofa Georgesa Ohsawę. Ten niezwykły człowiek przywiązywał wielką wagę do wdrażania podstawowych zasad tradycyjnych nauk Dalekiego Wschodu. W swojej makrobiotycznej kuchni używał wyłącznie czystych i naturalnych pokarmów o właściwościach leczniczych, szanując naturalną równowagę między yin i yang.
Założyciel Limy szybko zrozumiał znaczenie wyjątkowych właściwości odżywczych tradycyjnej żywności stosowanej przez Georgesa Oshawę. Postanowił zaimportować je do Europy i założył firmę, którą nazwał po żonie Oshawy: Limie. Po raz pierwszy w Europie sos sojowy, kuzu, miso i ciastka ryżowe stały się ogólnie dostępne.
Przez lata Lima była pionierem żywności ekologicznej, poszerzając swoją ofertę o wiele produktów ekologicznych uprawianych na całym świecie. Jednak związek firmy z Japonią pozostał niezwykle silny, a dobre relacje dotyczą nie tylko handlu.
W rzeczywistości japońscy dostawcy Limy to rzemieślnicy, którzy stosują tradycyjne metody uprawy, doskonalone przez setki lat.
ZDROWA ŻYWNOŚĆ OWOCEM ODWIECZNYCH METOD PRODUKCJI
Lima oferuje ogromną gamę japońskich produktów, które są zarówno tradycyjne, jak i współczesne. Chociaż przepisy i metody produkcji mogą być starożytne, oferta doskonale komponuje się z dzisiejszym, wciąż rosnącym zainteresowaniu orientalnym stylem życia i jedzeniem w Europie. Ponadto ziarna soi i produkty fermentowane, takie jak miso, sos sojowy i ocet, są coraz bardziej rozpoznawalne ze względu na ich wartości odżywcze.
Fermentowana żywność ulega licznym przemianom, w wyniku których powstaje bogactwo składników odżywczych. Wśród wielu korzyści płynących z fermentacji wymienia się: łatwość trawienia składników odżywczych, działanie witalizujące oraz bogaty smak, który nadaje kreatywnego charakteru wszystkim daniom.
CUDOWNIE DELIKATNA I W 100 % EKOLOGICZNA
Lima zachęca do stosowania zdrowej żywności, dobranej na podstawie komplementarności składników. Produkty są nie tylko ekologiczne, ale również zgodne z zasadami żywieniowymi Limy. Lima wyznaje filozofię, że żyjemy lepiej, gdy robimy to w harmonii ze sobą i wszystkimi innymi formami życia na ziemi. Wszystkie produkty Limy są oparte na roślinach i oferują szeroką gamę sosów sojowych, makaronów, herbat, octów i past miso. Produkty Limy powstają z troską i szacunkiem dla natury i środowiska. Wszystkie składniki są certyfikowane zgodnie z europejskimi przepisami dotyczącymi produktów ekologicznych, akredytowane przez ECOCERT BE-1. Każda partia nasion soi przechodzi szczegółowe testy na obecność GMO. W ramach kontroli końcowej, po zapakowaniu, każda partia sosu jest testowana pod kątem GMO przez niezależne laboratorium specjalistyczne przed dystrybucją.
Lima od początku swojej działalności specjalizuje się w produktach japońskich. Nie ma nic lepszego od ich japońskich przypraw, które tworzą nowe harmonie, z nowymi smacznymi zwrotami akcji lub wizualną radością!
Dowiedz się więcej o naszej ofercie na www.limafood.com
Artykuł jest opublikowany w magazynie gotuj w stylu eko.pl Nr 20 WIOSNA 2022
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.