Mąki o wysokiej zawartości białka produkowane w olejarni
BIO PLANÈTEProdukcja mąki bezpośrednio w olejarni ekologicznej jest logicznym elementem łańcucha wartości, przynoszącym również prawdziwe korzyści wielu osobom.
OD OLEJU DO MĄKI
Olej i mąka mają ze sobą więcej wspólnego, niż pierwotnie sądzono: mąki o wysokiej zawartości białka powstają w 100% z naturalnych surowców, które są przetwarzane podczas wyciskania oleju. Ziarna, pestki i orzechy są najpierw delikatnie wyciskane na zimno. Pozwala to uzyskać wysokiej jakości olej, a z pozostałych surowców wytworzyć drobno zmieloną, czysto roślinną mąkę o wysokiej zawartości białka.
NATURALNIE BEZGLUTENOWE BOGACTWO WARTOŚCI ODŻYWCZYCH
Mąki zawierające duże ilości białka są produktem wegańskim, bogatym w błonnik, a także w ważne składniki mineralne i pierwiastki śladowe, takie jak żelazo, magnez, cynk, mangan, kwas foliowy i witamina B6. Wartą podkreślenia zaletą jest to, że surowce te są z natury bezglutenowe.
BIAŁKO JEST NIEZBĘDNE W KAŻDEJ DIECIE
Ekologiczna koncepcja produkcji mąk o wysokiej zawartości białka zgodnie z cyklem produkcji „zero waste” jest optymalnym rozwiązaniem i zapewnia wiele korzyści tym, którzy przywiązują dużą wagę do diety bogatej w białko i produkty bezglutenowe. Mąki te są także odpowiednie dla osób ze zwiększonym zapotrzebowaniem na białko roślinne, takich jak wegetarianie i weganie. Białko, nazywane także proteinami, należy do głównych składników odżywczych. Jest ono nam potrzebne każdego dnia, m.in. jako budulec mięśni, narządów wewnętrznych i komórek. Na niektórych etapach życia mamy większe zapotrzebowanie na białko — np. u dzieci i młodzieży jest ono niezbędne do zapewnienia prawidłowego przyrostu masy ciała, dlatego potrzebne jest w większych ilościach. Również u kobiet w okresie ciąży i karmienia piersią wzrasta zapotrzebowanie na ten składnik. Największe zapotrzebowanie na białko występuje jednak u sportowców, którzy codziennie muszą je uzupełniać.
MĄKI Z OLEJARNI BIO PLANÈTE
Mąki o wysokiej zawartości białka BIO PLANÈTE pozwalają na zwiększenie codziennego spożycia tego składnika:
• Mąka z Pestek Dyni o Wysokiej Zawartości Białka dostarcza 59 g białka*
• Mąka z Orzeszków Ziemnych o Wysokiej Zawartości Białka dostarcza 58 g białka*
To wyraźnie więcej białka w 100 g produktu niż w przypadku popularnych źródeł białka, takich jak pierś z kurczaka (22 g), jajo kurze (13 g) lub mleko UHT 1,5% (3,4 g)**.
* w odniesieniu do całkowitej wartości energetycznej ** Źródło: Tabela wartości odżywczych i kalorii GU, wydanie 2010/2011
ŚWIETNY DODATEK W KUCHNI
Dzięki wysokim wartościom odżywczym idealnie sprawdzają się jako element urozmaiconej diety dla całej rodziny. Są wyśmienitym dodatkiem do codziennych potraw. W celu urozmaicenia diety dobrze jest używać nie tylko mąki pszennej, ale także jej alternatyw. W przypadku niemal każdego przepisu można bez problemu zrezygnować z 10–20% mąki pszennej, zastępując je mąką o wysokiej zawartości białka. Pozwala to potrawom zyskać nową nutę, np. mąka sezamowa nadaje im mocny orzechowy aromat, a mąka kokosowa użyta do pieczenia dodaje wypiekom lekko słodkiego, egzotycznego posmaku.
WARTO WIEDZIEĆ
• Należy pamiętać, aby dodać nieco więcej płynu, ponieważ nasiona i orzechy po wyciśnięciu oleju wchłaniają wilgoć.
• Aby upiec ciasto, całkowicie rezygnując z glutenu, należy dodać do niego składnik o właściwościach klejących.
Bezglutenowe mąki firmy BIO PLANÈTE nie mają takich samych właściwości wypiekowych ani właściwości klejących, jakimi charakteryzuje się zwykła mąka pszenna. Dlatego warto zapoznać się z właściwościami klejącymi jajek, gumy guar i mączki chleba świętojańskiego. Zachęcamy do wypróbowania różnych możliwości. Mąki o wysokiej zawartości białka są już dostępne na rynku produktów ekologicznych i czekają na kreatywne wykorzystanie w kuchni!
Artykuł pochodzi z kwartalnika jesień 2018 Gotuj w stylu eko.pl
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.