Niezwykle innowacyjne oleje - Olej kokosowy BIO PLANÈTE
gotujwstylueko.plOLEJ KOKOSOWY BEZWONNY BIO
NEUTRALNA W SMAKU ALTERNATYWA DLA OLEJU KOKOSOWEGO VIRGIN
Poddawany delikatnemu działaniu pary wodnej, ale nie procesowi rafinacji. Olej kokosowy zachowuje wszystkie cenne składniki, ale staje się neutralny pod względem smaku i zapachu. To wszystko sprawia, że staje się najbardziej uniwersalnym olejem do stosowania w kuchni, także do smażenia.
Olej kokosowy bezwonny ma te same pozytywne właściwości co olej kokosowy virgin: zawiera duże ilości kwasów tłuszczowych o średnim łańcuchu, a przede wszystkim kwas laurynowy. Tak zwane kwasy MCT (średnio łańcuchowe trójglicerydy) są trawione łatwiej niż inne tłuszcze i szybko dostarczają niezbędnej energii. Naukowcy badają obecnie możliwość zastosowania ich w leczeniu demencji i choroby Alzheimera. Dodatkowo wykazują one działanie antybakteryjne i antywirusowe.
Olej kokosowy bezwonny BIO PLANÈTE nie jest utwardzany. W procesie produkcji jest on przelewany do zamykanych próżniowo szklanych pojemników. Proces pakowania gwarantuje najwyższą jakość. Przy otwieraniu powinno być słyszalne kliknięcie. Dodatkowa banderola bezpieczeństwa gwarantuje, że olej kokosowy opuścił nasz zakład w nienaruszonym stanie.
SZCZĘŚCIE ROŚNIE NA DRZEWACH - SKĄD POCHODZĄ NASZE KOKOSY
Palmy mogą osiągnąć wysokość ponad 20 metrów, a ręczny zbiór orzechów kokosowych nie łatwy. Najpierw trzeba ustawić wzdłuż drzewa bambusowy pręt, złożony nawet z dziesięciu części. Do tej konstrukcji przytwierdzony jest sierp, którym z odległości około siedmiu metrów precyzyjnie ścina się dojrzałe orzechy. Geronimo i jego pracownicy wykonują tę pracę miarowo i spokojnie, aby w parnym klimacie nie marnować swoich sił. Geronimo Sabornido jest przekonany o zaletach zrównoważonego rolnictwa ekologicznego. Nawozi wyłącznie skoszoną trawą i świadomie zdecydował się na starą, filipińską odmianę palmy, która — w przeciwieństwie do hodowlanych hybryd. Rodzi nie tylko więcej owoców, ale jest też odporna na tutejsze szkodniki i ma znacznie dłuższą żywotność.
PRZETWARZANE W JAK NAJŚWIEŻSZYM STANIE
Geronimo zbiera swoje ekologiczne orzechy kokosowe kilka razy w roku z których najpóźniej po upływie dwóch do trzech dni wytłaczany jest olej. Szybka obróbka decyduje o najwyższej jakości, a zapewniona jest dzięki dokładnej kontroli. Orzechy są otwierane i obierane ręcznie. Miąższ jest krojony na bardzo drobne wiórki, a następnie ostrożnie suszony, aby został naturalnie zakonserwowany. Z wiórków tłoczy się olej na zimno, nie rafinuje i nie wybiela. Prawdziwy ekologiczny olej ma naturalny zapach, czysto biały kolor i charakterystyczną marmurkową strukturę. „Kocham ekologiczne rolnictwo, bo jest zdrowe. Nie używa się w nim chemii, a to jest dobre dla przyszłości.”- Geronimo Sabornido
Artykuł pochodzi z magazynu lato 2020 Gotuj w stylu eko.pl
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.