Magazyn Gotuj w stylu eko.pl Nr 13 LATO 2020
gotujwstylueko.plTrzynasty numer Lato 2020 bezpłatnego magazynu Gotuj w stylu eko.pl jest już dostępny w wybranych specjalistycznych sklepach ekologicznych.
DOSTĘPNY RÓWNIEŻ plik PDF (przycisk na dole strony - POBIERZ PDF)
Zagadką jest gdzie tego roku spędzimy wakacje i czy w ogóle spędzimy je gdziekolwiek po za granicami naszego kraju, mieszkania, podwórka, miejscowości. Choć prognozy są takie, że swobodne przemieszczanie zostanie nam dane. Będzie one jednak znacznie trudniejsze niż do tej pory, zwłaszcza jeśli chodzi o transport publiczny. Zawsze jednak wakacje mogą przyjść do nas. Egzotyczne kraje możemy odnaleźć we własnej kuchni. Proponujemy rozgrzać się gorącą meksykańską potrawą. Uraczyć się meksykańskim złotem jakim była kukurydza. Zachęcamy do jedzenia warzyw jak kalafior, czerwona kapusta i owoców tak pysznych i zdrowych jak truskawka.
Latem nie możemy zapomnieć o nawodnieniu organizmu jest to szczególnie ważna gdy nastaną upały i będziemy tracić wodę i cenne minerały z organizmu. Warto wtedy sięgnąć po wody smakowe, napoje na bazie herbat lub kombuczy z herbaty na bazie proszku matcha.
Zadbamy o to, aby tuż po przebudzeniu bez pośpiechu i nerwów zjeść śniadanie. Przygotujemy je już wieczorem, aby rano delektować się smakiem różnorakich owsianek. W ciągu dnia możemy się rozkoszować smakiem mlecznych lodów, delikatnym smakiem jogurtów, kefirów, maślanek i serów. To najlepszy okres na ich spożywanie.
W trosce o niemowlęta damy kilka przykładów pierwszych stałych posiłków. Jak i kiedy je wprowadzać? Co to jest BLW.
Wydaje się nam, że znowu robimy krok w tył jeśli chodzi o plastik. Zalecenia, jakim musimy dopełnić powodują, że na ulicach zaczęły się pojawiać obok śmietników jednorazowe rękawiczki, torebki, maseczki. Nie jesteśmy w stanie nad tym zapanować.
Jak nie marnować jedzenia? Jak kupować z rozsądkiem? Które produkty możemy dłużej przechowywać?
Na część tych pytań postaramy się odpowiedzieć i podpowiedzieć co zrobić, aby nie wyrzucać jedzenia i nie powiększać góry śmieci. Policzymy co jest dobre dla naszej kieszeni jak i ziemi.
Na koniec jak zwykle konkurs dla dzieci. Tym razem to naprawdę kolorowy zawrót głowy. Zadanie dla bystrych i dokładnych młodych wytrwałych obliczeniowców.
MENU:
4 Zero Waste
oszczędzaj dbając o środowisko
8 Nie marnuj żywności
dowiedz się jak
9 Rośliny wskaźnikowe
czyli co rośliny mówią o ziemi, w której rosną
10 Ogrodek w stylu eko
jak walczyć ze szkodnikami i nawozić
14 Kuchenne must have
poradnik początkującego kucharza
19 Kalafior + przepisy!
zdrowy kwiat w Twojej kuchni
25 Truskawka + przepisy!
i jej super moce
30 Woda smakowa + przepisy!
najlepsza na upały
34 Kombucha
pyszny ferment
38 Matcha + przepisy!
szlachetna zielona herbata
44 Owsianka w słoiku + przepisy!
bez gotowania, nie tylko na śniadanie
48 Czerwona kapusta + przepisy!
bogactwo antocyjanów
50 Kukurydza + przepisy!
zboże na wagę złota
55 Meksyk na talerzu+ przepisy!
kolorowo i zdrowo
64 Zapasy vs zero waste + przepisy!
czyli co zrobić z resztkami po wyciskaniu soku
67 Mleczne przepisy
na każdą okazję
74 Żywienie niemowląt + przepisy!
i wszystko o BLW
78 Biominkowy Konkurs + przepisy!
i wyniki ostatniego
Z WIZYTĄ U:
12 BEUTELSBACHER
28 SAD DANKOW
36 ZAKWASOWNIA
42 ALCE NERO + przepisy!
61 BIO PLANETE + przepisy!
72 EKO KNIAŹ
80 KHADI
EKSPERCI POLECAJĄ:
33 SOKI I NAPOJE
66 PRZETWORY MLECZNE
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.