Olej z pestek dyni - Gospodarka cyrkulacyjna w czystej postaci
gotujwstylueko.pl
Rodzina Lechnerów pozostawia resztki dyni na polach, „karmiąc” tym samym także żyjące tam organizmy.
ŻYCIE W ZGODZIE Z NATURĄ
Życie dzięki naturze i w zgodzie z nią ma w gospodarstwie Mostviertler Vierkanthof (Dolna Austria) długą tradycję. Od pokoleń ta rodzinna firma w harmonii z przyrodą wytwarza produkty rolnicze, w tym między innymi ekologiczny olej z pestek dyni firmy BIO PLANÈTE.
Rodzina Lechner.
OLEJ GOURMET Z RODZINNEGO GOSPODARSTWA JAK POWSTAJE?
W tym austriackim przedsiębiorstwie z tradycjami uprawia się między innymi dynie oleiste, z których powstaje pyszny ekologiczny olej z pestek dyni firmy BIO PLANÈTE. Aby uzyskać produkt z segmentu gourmet, pestki dyni o najlepszej jakości bio są po zbiorach ostrożnie wyjmowane, myte, suszone i oczyszczane. Po zaledwie dwóch dniach przechowywania w warunkach chłodniczych praży się je z niezwykłym wyczuciem i starannością, a następnie tłoczy. To właśnie temu procesowi olej z pestek dyni zawdzięcza swój wyrazisty smak. Aby zachować cenne składniki odżywcze, naturalne pestki dyni o wysokiej jakości są poddawane tylko jednokrotnemu procesowi tłoczenia na zimno.
Warzywne Quiche.
DYNIE WAŻNYM ELEMENTEM PŁODOZMIANU
W gospodarstwie Lechnerów uprawia się je już od ponad 20 lat i są one sprawdzonym sposobem na optymalną zmianę rodzaju uprawianych roślin. Na rodzinnych polach uprawnych znaleźć można także pszenicę, soję, bób oraz ziemniaki. Ważnym elementem rolniczej działalności rodziny Lechnerów jest także prawie 5,5 ha upraw ekologicznych owoców. Rosną tam jabłka, brzoskwinie, morele i śliwki. W celu zapewnienia lepszej żyzności gleby około 20% pól pokryto lucerną.
Olej z pestek dyni jest bogaty w niezbędne wielonienasycone kwasy tłuszczowe i witaminę E. Świetnie sprawdza się jako dodatek do wielu dań. Wystarczy kilka kropel, aby wzbogacić smak sałatek, dressingów, zup, a nawet lodów waniliowych czy ciasta czekoladowego.
Artykuł pochodzi z kwartalnika jesień 2019 Gotuj w stylu eko.pl
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.