Podaruj odporność II
gotujwstylueko.pl
Podaruj odporność
Na nowy rok większość z nas życzy sobie przede wszystkim zdrowia. Pytanie, co możemy zrobić, jak o zdrowie zadbać, żeby to noworoczne życzenie się spełniło.
PO PIERWSZE, ŻYWIENIE
Budowanie odporności nie zawsze było dla nas oczywiste. Potrzebowaliśmy czasu, by nauczyć się, jak wspierać nasz organizm, a przede wszystkim słuchać jego potrzeb. Teraz już wiemy, że oprócz aktywności fizycznej, zachowania rytmu dobowego oraz ograniczenia stresu – zdrowie to przede wszystkim odpowiednie żywienie. Jak zatem jeść, by o nie dbać? Przede wszystkim zadbajmy o to, co jemy. Smak jedzenia jest oczywiście bardzo ważny, jednak najważniejsze jest to, by z pożywieniem dostarczyć organizmowi odpowiednich składników odżywczych, naturalnego pochodzenia. Odżywiajmy się przede wszystkim świadomie, dowiadujmy się, skąd pochodzi dany produkt. W Zakwasownii sprawdzamy i selekcjonujemy każde warzywo, owoc czy przyprawę. Dlaczego? Z pozoru „zdrowe” warzywa z uprawy przemysłowej nierzadko są źródłem pestycydów i metali ciężkich. Żywność ekologiczna, ze sprawdzonej uprawy pozbawiona jest tych substancji, za to zawiera więcej łatwiej przyswajalnych witamin i składników mineralnych. Pisząc o zdrowym żywieniu, nie można pominąć fermentacji. Kiszonki są ważnym elementem zdrowej, zrównoważonej diety. Produkty fermentowane takie jak zakwas z buraka, kimchi czy znane i kochane przez wszystkich Polaków ogórki kiszone są genialnym źródłem bakterii probiotycznych, wzmacniających pracę naszych jelit, co bezpośrednio przekłada się na odporność organizmu.
NA POMOC ODPORNOŚCI
Oprócz zachowania zdrowej, zrównoważonej diety – odporności czasem należy pomóc. Zwłaszcza w czasie przedwiośnia i okresie jesienno-zimowym, kiedy ze względu na warunki atmosferyczne jesteśmy szczególnie narażeni na przeziębienia i choroby. Całe szczęście, natura wyposażyła nas w wiele roślinnych antybiotyków o potwierdzonym naukowo silnym działaniu.
W odpowiedzi na potrzeby nasze i naszych klientów stworzyliśmy prawdziwego, odpornościowego agenta do zadań specjalnych – rozgrzewającego shota. Ten skoncentrowany napój składa się z soku pomarańczowego, wyciśniętego z ekologicznych, sycylijskich pomarańczy, wytłoczonej esencji z kurkumy, imbiru, pieprzu cayenne oraz oleju z oregano. Wszystkie te składniki mają genialne zastosowanie dla wzmocnienia odporności. Kurkuma, używana w medycynie naturalnej już od 2,5 tys. lat, dzięki wysokiej zawartości kurkuminy jest nie tylko naturalnym antyoksydantem, ale również działa antybakteryjnie. Łagodzi objawy przeziębienia tj. katar i kaszel, a także działa przeciwgorączkowo. Warto pamiętać, by zawsze łączyć kurkumę z pieprzem – piperyna zawarta w pieprzu wzmacnia jej działanie. Korzeń imbiru ma silne działanie przeciwwirusowe oraz przeciwbakteryjne. Dodatkowo genialnie rozgrzewa organizm. Nie bez powodu herbatka z imbirem to remedium na przeziębienia na całym świecie.
Olej z oregano to substancja, która znana była już w starożytnej Grecji. Dzięki składnikom fenolowym, (karwakol i tymol) olej ten ma silne antywirusowe, antybakteryjne oraz antygrzybiczne działanie. Co ważne, olej z oregano nie niszczy „dobrych” jelitowych bakterii niezbędnych naszemu organizmowi w codziennym funkcjonowaniu.
JAK PIĆ NASZEGO SHOTA?
Zalecane dawkowanie to 100 ml dziennie, najlepiej wieczorem. Nie jest to jednak jedyna metoda spożywania. Naszym ulubionym sposobem jest aromatyczny, rozgrzewający napar imbirowy, absolutnie prosty w wykonaniu! My pijemy go zwłaszcza zimą, gdy czujemy się przeziębieni i potrzebujemy czegoś, co dodatkowo rozgrzeje nas od środka. Szczerze powiedziawszy, napar na bazie shota kurkuma imbir jest nie tylko zdrowy, ale i przepyszny! Pokochaliśmy go na tyle, że przygotowujemy go również dla gości w naszej gdańskiej restauracji Zakwasownia Organic Food & Cafe.
SKŁADNIKI (1 porcja):
shot rozgrzewający – 50 ml
pomarańcza – 3 plastry
rozmaryn – 1 gałązka
sok z rokitnika – 20 ml
ciepła, ale nie wrząca woda – 180 ml
*miód bądź inny ulubiony słodki
dodatek - wedle uznania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Shota i sok przelej do kubka. Zalej ciepłą wodą. Dodaj pomarańcze i rozmaryn, wymieszaj. Na zdrowie!
Artykuł jest opublikowany w magazynie gotuj w stylu eko.pl Nr 20 WIOSNA 2022
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.