PrimaVera - Ekologiczne wędliny zeroaggiunti
gotujwstylueko.pl
PrimaVera - Ekologiczne wędliny zeroaggiunti
Zeroaggiunti z włoskiego oznacza dosłownie - bez dodatku. Poznaj naszą filozofię “od pola do stołu Salumificio Pedrazzoli”. Nasza firma Salumificio Pedrazzoli narodziła się z marzeń Arnaldo Pedrazzoli, syna rodziny o długich tradycjach masarstwa wieprzowego. W 1951 Arnaldo założył firmę w San Giovanni del Dosso, małym miasteczku na Równinie Padu w północnych Włoszech.
Dziś firmą zarządzają jego potomkowie, z zaangażowaniem kontynuując tradycję, zawsze z myślą o przyszłych wyzwaniach. Takim wyzwaniem był cel, jaki zaplanowała sobie w 1996 roku Elisa Pedrazzoli, prawnuczka Arnaldo. Z jej intuicji i zaangażowania, narodziła się PrimaVera Bio, pierwsza we Włoszech linia wędlin BIO.
Historia marki PrimaVera sięga lat pięćdziesiątych ubiegłego wieku.
Sposób myślenia o produkcji wedle modelu od pola do stołu według Pedrazzoli to równocześnie kilka rzeczy: krótki łańcuch dostaw o zamkniętym obiegu, zrównoważony rozwój z poszanowaniem środowiska i bezpieczeństwo żywności.
KRÓTKI ŁAŃCUCH DOSTAW
W Salumificio Pedrazzoli posiadamy dziesięć gospodarstw położonych na ziemiach między Lombardią, a Emilią-Romagną w północnych Włoszech. W naszych gospodarstwach dobrostan zwierząt, zrównoważony rozwój i kontrola łańcucha dostaw są zapewnione dzięki regulacji ekologicznej. W rolnictwie ekologicznym musimy hodować mniejszą ilość prosiąt, aby mogły swobodnie poruszać się wewnątrz i na zewnątrz chlewu. Dodatkowo musimy sami uprawiać paszę bez użycia pestycydów i nawozów chemicznych.
Wreszcie nie wolno nam stosować w celach prewencyjnych żadnych antybiotyków. Możemy natomiast używać leków homeopatycznych, które mają niewielki wpływ na gleby nawożone odchodami zwierzęcymi.
W latach 2013 i 2016, za nasze zaangażowanie w zarządzanie fermami, otrzymaliśmy nagrodę GOOD PIG Award od Compassion in World Farming (CIWF), międzynarodowej organizacji charytatywnej zajmującej się dobrostanem zwierząt, która skupia się na zwierzętach w przemyśle spożywczym. W ten sposób pokazuje całej branży wieprzowej, że możliwe jest powiązanie potrzeb produkcyjnych z zachowaniem dobrostanu zwierząt gospodarskich.
Mięso przetwarzane jest we własnym zakładzie produkcyjnym, w którym przygotowuje się salami i wędliny, a następnie pozostawia do gotowania lub sezonowania. Niedawno wybudowaliśmy nowy, najnowocześniejszy zakład krojenia, w którym przygotowujemy tacki z wędlinami PrimaVera. W ten sposób kontrolujemy cały cykl produkcyjny.
Mięso przetwarzane jest „od A do Z” we własnym zakładzie PrimaVera
Ideę krótkiego łańcucha dostaw stosujemy również w tworzeniu naszych wędlin w całości. Wykonujemy je ręcznie, w sposób rzemieślniczy, zgodnie z tradycyjnymi recepturami. Jednocześnie prowadzimy ciągłe badania, aby uzyskać produkty, które każdego dnia są bliższe Naturze. Z czasem w produktach PrimaVera Bio udało nam się zrobić wędliny bez konserwantów, pochodnych mleka i glutenu, dlatego nazywamy je Zeroaggiunti (co po polsku oznacza: bez dodatku).
DLACZEGO SALUMIFICIO PEDRAZZOLI UNIKA KONSERWANTÓW, POCHODNYCH MLEKA I NIE ZAWIERA GLUTENU?
• Konserwanty są stosowane w celu poprawy konserwacji żywności, nie dopuszczając lub spowalniając jej psucie się, a w konsekwencji wydłużając jej okres przydatności do spożycia. Odkąd narodziła się PrimaVera Bio, postanowiliśmy usunąć konserwanty z naszych dojrzewających wędlin, takich jak Prosciutto di Parma, salami i Coppa. W przypadku produktów gotowanych, takich jak mortadela, szynka gotowana, pieczeń z indyka i kurczaka, stosujemy niewielką ilość konserwantów niezbędną tylko do zachowania bezpieczeństwa produktu. Ich ilość jest wciąż znacznie mniejsza niż dozwolona w europejskich przepisach dotyczących produkcji ekologicznej.
• Laktoza jest natomiast stosowana jako dodatek podczas przetwarzania żywności, jako barwnik lub jako słodzik, natomiast mleko w proszku jest dodawane w przypadku użycia do produkcji mięsa gorszej jakości, ponieważ może być ono wypełnione wodą, co uniemożliwi właściwe sezonowanie. W naszym przypadku, ponieważ zaczynamy od stale monitorowanego surowca o bardzo wysokiej jakości, nie dodajemy żadnych pochodnych mleka ani w celu doprawienia, ani poprawienia naturalnego wyglądu i smaku naszego salumi.
• Od wielu lat zdecydowaliśmy się przenieść całą naszą produkcję na bezglutenową: w naszej wędliniarni używamy tylko przypraw certyfikowanych jako bezglutenowe, a w końcowej fazie używamy skrobi ryżowej. Nieustannie przeprowadzamy analizy i testy w naszym wewnętrznym laboratorium, aby weryfikować brak glutenu w naszych produktach.
Rozpoznaj nasze ekologiczne wędliny bez konserwantów, bezglutenowe i bez pochodnych mleka Salumificio Pedrazzoli: szukaj na opakowaniu napisu „Bio Zeroaggiunti”.
Artykuł jest opublikowany w magazynie gotuj w stylu eko.pl Nr 20 WIOSNA 2022
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.