Trzy wymiary smaku szlachetnej oliwy z oliwek
BIO PLANÈTETrzy wymiary smaku szlachetnej oliwy z oliwek
TRZY WYMIARY SMAKU - „OWOCOWY”, „PIKANTNY” I „CIERPKI”.
Z oliwą z oliwek jest trochę jak z winem – wybór jest duży i czasami niełatwy. Pochodzenie znacznie determinuje smak oliwy z oliwek. Jej charakter w dużym stopniu zależy od gatunku oraz tradycji i kultury danego regionu. Smak determinowany jest także przez warunki pogodowe podczas zbiorów. Oliwa z oliwek - tak jak wino - każdy rocznik ma inny charakter.
Dowiedz się, jaka oliwa z oliwek jest odpowiednia dla Ciebie i rozpocznij testy oliwy z oliwek.
POZNAJ NASZYCH TRZECH BOHATERÓW SMAKU:
W okresie od grudnia do początku marca dojrzałe na słońcu oliwki są zbierane i przetwarzane metodą tłoczenia na zimno. Do produkcji łagodnej oliwy z oliwek używamy tych partii oliwek od rolników, które idealnie spełniają nasze surowe wymagania w kwestii jakości i smaku. Niekiedy ostrożnie mieszamy kilka różnych partii, aby uzyskać jeszcze lepszy i bardziej zrównoważony smak. Oliwa z oliwek jest uznawana za główny składnik diety śródziemnomorskiej, w szczególności kreteńskiej, w której jest zamiennikiem masła. Zastąpienie w diecie nasyconych kwasów tłuszczowych nienasyconymi wyraźnie obniża poziom cholesterolu we krwi, a jego wysoki poziom jest jednym z czynników ryzyka rozwoju choroby wieńcowej.
• Łagodna oliwa z oliwek bio jest idealną propozycją dla Konsumentów preferujących łagodny, lekki smak oliwy, który nie przytłacza potraw, a jedynie delikatnie podkreśla ich charakter. Można jej używać do dań podawanych na gorąco i na zimno w różnorodnych zestawieniach kulinarnych. Odporna na podgrzewanie, o pięknym zapachu
• Oliwa z oliwek do smażenia bio. Stanowi smaczną alternatywę dla powszechnie stosowanych olejów do smażenia. Składa się z oliwy z oliwek virgin oraz dezodorowanej. Delikatna obróbka parą wodną zwiększa odporność oliwy na wysoką temperaturę. To właśnie niezwykła odporność na wysokie temperatury sprawia, że oliwa z oliwek do pieczenia i smażenia firmy BIO PLANÈTE idealnie nadaje się do stosowania w wysokich temperaturach. Nasza oliwa to smaczna towarzyszka każdego kucharza, doskonała do przyrządzania wszelkich gorących dań.
• Oliwa z oliwek extra virgin Kreta bio Nasz ostatni bohater smakowy pochodzi z Krety. Na Krecie, greckiej wyspie pełnej legend, panuje śródziemnomorski klimat idealny do uprawy oliwek. Ciepłe lato, łagodna zima i słabe opady deszczu stwarzają ku temu najlepsze warunki. Chania Kritis, oliwa z oliwek z Krety (PGI) powstaje w skąpanym w słońcu regionie Chania na północy wyspy. Wyjątkowość tej oliwy polega na chronionym oznaczeniu geograficznym (PGI). Oliwki Koroneiki, z których wytwarzana jest ta wyjątkowa jednoodmianowa oliwa, są zbierane ręcznie z ponad 10 tysięcy drzew oliwnych uprawianych przez naszego partnera. Oliwa nadaje przygotowywanym daniom świeżości o przyjemnej, śródziemnomorskiej nucie, doskonale komponując się z surowymi warzywami, gorącymi daniami z warzyw oraz greckim serem feta. Owocowy, zrównoważony smak pieści podniebienie subtelnymi niuansami aromatów świeżych ziół i cytryny.
Artykuł jest opublikowany w magazynie gotuj w stylu eko.pl Nr 17 Lato 2021
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.