Ananas
Patrycja MateckaAnanas jadalny (Ananas comosus) nazywany również ananasem właściwym lub czubatym, to bylina z rodziny bromeliowatych. Jest trzecim najczęściej uprawianym owocem tropikalnym na świecie. Owoc ten swoim wyglądem przypomina dużą szyszkę. Stąd w krajach strefy hiszpańskojęzycznej przyjęła się dla niego nazwa la pina – czyli właśnie szyszka. Ma miąższ pokryty grubą skórką, który jest w kolorze od blado- -kremowego po żółty. Do Europy został sprowadzony w XV wieku przez Krzysztofa Kolumba. Początkowo był importowany do Europy z daleka. Osiągał on wysokie ceny przez co został nazwany owocem królów. W XVIII wieku Anglicy zaczęli go uprawiać na starym kontynencie. Jednak do jego uprawy w naszym klimacie potrzebne są szklarnie. Obecnie ananas wchodzi w skład diety większości Europejczyków i można go znaleźć w prawie każdym sklepie.
ANNAS BOGATY W BROMELAINĘ
Bromelaina jest najbardziej znanym składnikiem występującym w ananasie. Jest to enzym rozkładający białka. Najwięcej tej substancji znajduje się w niejadalnym rdzeniu rośliny. Jest ona odpowiedzialna za uczucie pieczenia i ból ust po zjedzeniu świeżego ananasa. Bromelainę stosuje się w przemyśle spożywczym do zmiękczania mięsa.
Posiada ona również właściwości przeciwzapalne, więc może wykazywać korzystne działanie przeciwko osteoporozie. Należy pamiętać, że wysoka temperatura i utrwalanie termiczne dezaktywują bromelainę. Ananas jest również dobrym źródłem witamin i soli mineralnych. Zawiera między innymi 24 mg witaminy C w 100 g. Zawiera również sporo miedzi – 160 mcg i manganu – 0,9 mg. Owoce ananasa mają umiarkowany indeks glikemiczny oraz ładunek glikemiczny, więc nie ma przeciwwskazań do jego spożywania, jednak osoby z insulinoopornością lub cukrzycą powinny zachować umiar w spożyciu tego owocu. Na ananasa mogą być uczulone osoby z alergią na lateks. Badania naukowe wykazały, że nawet 50 % badanych z alergią na lateks odczuło niepożądane objawy po zjedzeniu ananasa.
Nazwa |
Ilość w 100 g |
Wartość energetyczna |
47 – 52 kcal |
Woda |
85,3 – 87 g |
Węglowodany, w tym: |
11,6 – 13,7 g |
Sacharoza |
7,7 – 9,1 g |
Glukoza |
3,9 – 4,6 g |
Fruktoza |
3,9 – 4,6 g |
Tłuszcze |
0,2 – 0,3 g |
Błonnik |
0,4 – 1,4 g |
Indeks glikemiczny |
66 |
Ładunek glikemiczny |
8,6 |
Bibliografia:
Z. Zdrojewicz i wsp. „Prozdrowotne właściwości ananasa” Pediatr Med Rodz 2018, 14 (2), p. 133–142
Flaczyk, E., Górecka, D., Korczak, J. (2011). Towaroznawstwo żywności pochodzenia roślinnego. Poznań: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.
https://dietetycy.org.pl/owoce-tropikalne/
https://dietetycy.org.pl/ananas-wlasciwosci-wartosci-odzywcze-i-intrygujace-fakty/
Przepisy:
SMOOTHIE BOWL Z ANANASEM I MANGO
SKŁADNIKI (2 porcje):
banan mrożony - 1 szt.
mango mrożone - 200 g
ananas mrożony - 200 g
woda - 100 ml
dekoracja:
pestki granatu, kawałki ananasa, kawałki kokosa, nasiona chia,
orkisz ekspandowany - trochę
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Zamrożone owoce wykładamy na talerz i czekamy około 10 - 15 minut, żeby trochę się rozmroziły. Po tym czasie przekładamy do wysokiego naczynia i zalewamy zimną wodą. Rozdrabniamy na gładką masę, którą przekładamy do miseczek i ozdabiamy pestkami granatu, kawałkami świeżego ananasa i kokosa. Posypujemy nasionami chia i orkiszem ekspandowanym. Takie smoothie to świetna alternatywa lodów, idealny deser na lato.
MARCHEWKOWE CIASTO Z ANANASEM BEZ MĄKI
SKŁADNIKI (3 porcje):
orzechy włoskie tarte bądź mielone lub mąka migdałowa - 200 g
jaja - 3 szt.
cukier kokosowy - 120 g
olej rzepakowy lub kokosowy - 100 ml
cynamon - 1 łyżeczka
imbir świeży - 1 łyżeczka
skórka z pomarańczy - 2 łyżeczki
proszek do pieczenia bezglutenowy - 1 łyżeczka
ananas z puszki lub świeży (1/2 sztuki) - 4 plastry
marchew starta na małych oczkach - 1 szklanka
na wierzch:
mleko kokosowe do ubijania - 400 ml
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Marchew zetrzeć na małych oczkach. Ananasa pokroić w kostkę. Jaja ubić mikserem z cukrem kokosowym na puch, aż zrobi się karmelowy kogel mogel, następnie wlać olej i ubijać ok. 2-3 minut. Do masy dodać orzechy, przyprawy, marchew, ananasa i dokładnie wymieszać łyżką. Masę przelać do wyłożonej papierem formy. Piec 50 minut w 180 °C. Ubić mleczko kokosowe do ubijania i udekorować nim wierzch ciasta.
SKŁADNIKI (3 porcje):
ananas - 1 szt.
banan - 2 szt.
mleczko kokosowe - 400 ml
kurkuma - 1/2 łyżeczki
pieprz - szczypta
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ananasa obieramy ze skóry i wycinamy środek (chybachyba że ananas jest bardzo dojrzały i środek nie taki twardy). Banana obieramy ze skórki. Mleczko kokosowe - używamy tłustą i chudą część. Wsypujemy przyprawy. Wszystko miksujemy na gładki krem. Przelewamy do pucharków lub szklanek, w gorące dni możemy zmiksować z kostką lodów lub schłodzić smoothie w lodówce.
MUS Z ANANASA I PIETRUSZKI BARDZO SŁODKI
SKŁADNIKI (4 porcje):
ananas - 1 szt.
banan bardzo dojrzały - 1 szt.
awokado - 1 szt.
natka pietruszki - 1/2 pęku
daktyle bez pestek - 3 szt.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Owoce myjemy, obieramy, pozbawiamy pestek, miksujemy i pijemy.
SKŁADNIKI (6 porcji):
ananas - 1 szt.
pokrzywa - 1 garść
cytryna - 1/2 szt.
ksylitol - 1 - 2 łyżka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Pozbawiamy ananasa liści, skórki i środkowego twardego trzonu. Płuczemy pokrzywę, wyciskamy sok z cytryny. Wrzucamy wszystko do miksera i miksujemy na gładki koktajl. Przelewamy do pojemników, wkładamy patyczki i mrozimy.
SURÓWKA Z SELERA KORZENIOWEGO Z ANANASEM
SKŁADNIKI (1 porcja):
seler korzeniowy - 0,5 szt.
ananas świeży - 0,5 szt.
ziarno słonecznika - 4 łyżki
chili - 1 szczypta
jogurt - 5 łyżek
majonez - 2 łyżki
korzeń maca w proszku - 0,5 łyżeczki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Selera obieramy, myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej o dość drobnych oczkach. Ananasa obieramy i kroimy w kosteczkę lub w cienkie słupki. Ziarno słonecznika prażymy na suchej patelni aż zacznie ładnie pachnięć. Selera mieszamy z ananasem i słonecznikiem, dodajemy jogurt, majonez, maca i chili. Mieszamy.
SAŁATKA Z WĘDZONYM SEREM I ANANASEM W ANANASIE
SKŁADNIKI (2 porcje):
ryż brązowy - 0,5 szklanki
woda - 1 szklanka
ananas - 1 szt.
kukurydza - 1 szklanka
ser żółty wędzony - 300 g
szczypiorek - 0,5 pęku
sól - do smaku
pieprz - do smaku
majonez lub jogurt - 3 łyżki
słodki sos chili - 3 łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ryż zalewam osolonym wrzątkiem i gotuję aż będzie miękki. Studzę. Ananasa kroję wzdłuż na pół i łyżeczką do kulek wyjmuję miąższ do salaterki zostawiając łupinkę, która posłuży mi później za salaterkę. Majonez mieszam z kilkoma kroplami sosu chili, szczypiorkiem, solą i pieprzem. Ser kroję w kostkę, mieszam z ryżem, ananasem,
kukurydzą i sosem. Przekładam do ananasowych łupinek.
Bibliografia:
Z. Zdrojewicz i wsp. „Prozdrowotne właściwości ananasa” Pediatr Med Rodz 2018, 14 (2), p. 133–142
Flaczyk, E., Górecka, D., Korczak, J. (2011). Towaroznawstwo żywności pochodzenia roślinnego. Poznań: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.
https://dietetycy.org.pl/owoce-tropikalne/
https://dietetycy.org.pl/ananas-wlasciwosci-wartosci-odzywcze-i-intrygujace-fakty/
Artykuł jest opublikowany w magazynie gotuj w stylu eko.pl Nr 25 Lato 2023
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.