• Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Kulinarne ABC
    • Eko produkty
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Kulinarne ABC
    • Eko produkty
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie... nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości, za którą odpowiada jeden z izotopów potasu, nie wpływa w żaden sposób negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyEko produktyCynamonowy zawrót głowy
Cynamonowy zawrót głowy
20 / 08 / 2025

Cynamonowy zawrót głowy

Katarzyna Malewska

 

Cynamon znany był już w czasach biblijnych. W Starym Testamencie cynamonowce pojawiają się kilkukrotnie, między innymi wskazuje się je jako składniki świętego oleju używanego do namaszczenia Arki Przymierza oraz kapłanów. Rodzaj cynamonowiec obejmuje około 250 gatunków drzew i dużych krzewów, uprawianych w całej strefie klimatu subtropikalnego. Tę aromatyczną przyprawę otrzymuje się z odpowiednio przygotowanej kory, a najbardziej znani przedstawiciele to cynamonowiec cejloński i cynamonowiec wonny, które różnią się od siebie nie tylko ceną.

CYNAMON CEJLOŃSKI
Cynamonowiec cejloński (Cinnamomum verum) zwany także cynamonem prawdziwym. To osiągające nawet 15 m wysokości drzewo pochodzi z tropikalnych obszarów Indii, Bangladeszu, Mjanmy (Birmy) i Sri Lanki. Stary botaniczny synonim (Cinnamomum zeylanicum), pochodzi od dawnej nazwy Sri Lanki – Cejlon, która dziś odpowiada za produkcję 80 - 90 % cynamonu cejlońskiego. Jest cenną przyprawą o delikatnym i charakterystycznym aromacie, lekko słodkim w smaku. Cynamon ten jest zauważalnie droższy od cynamonowca wonnego. Jego produkcja jest bardziej czasochłonna. W produkcji kasji koruje się całe pnie drzew. Cynamon cejloński powstaje z niewielkich gałęzi, z których zestruguje się zewnętrzną korę, a następnie oddziela cienką jak bibułka warstwę cynamonu, warstwy są układane jedna na drugiej, a w trakcie suszenia rolują się w tzw. laski. W formie proszku oba cynamony wyglądają niemal identycznie, różni je jednak aromat i zawartość kumaryny. Zawartość kumaryny w porównaniu z cynamonowcem wonnym jest dużo mniejsza i wynosi ok. 0,004 – 0,04 %.

CYNAMON (WONNY, KASJA)
Cynamonowiec wonny (Cinnamomum cassia) zwany także kasją lub cynamonem chińskim uprawiany jest głównie w Chinach oraz południowej i południowo wschodniej Azji. To wysoki krzew osiągający 10 metrów wysokości. Jest rośliną o szerokim zastosowaniu, także leczniczym, wykazuje działanie dezynfekujące. Z korzeni wytwarza się kamforę, będącą składnikiem maści rozgrzewających i znieczulających. Z młodych liści i gałązek wytwarza się olejek eteryczny, a wyciąg z nasion to ceniony składnik perfum. Najczęściej, jeśli na etykiecie przyprawy napisane jest wyłącznie cynamon, to przyprawa ta została najprawdopodobniej pozyskana z kasji. Należy po niego sięgać roztropnie, bo już niewielkie ilości zawierają bardzo dużo kumaryny, średnio ok. 3 %, a najwyższa zmierzona zawartość wynosiła aż 10 %. Oprócz różnicy w zawartości kumaryny i niższej ceny kasja różni się od cynamonu cejlońskiego smakiem, który jest intensywny, piekący i lekko pikantny, cierpki. Z tego cynamonu powinny zrezygnować kobiety ciężarne, karmiące oraz dzieci.

KUMARYNA – LECZNICZA, W DUŻYCH ILOŚCIACH TOKSYCZNA
Kumaryna to naturalnie występujący w przyrodzie glikozyd o przyjemnej woni przypominającej świeżo skoszone siano, jest niezwykle ceniony w perfumiarstwie (nuta zapachowa bób tonka). Kumaryna wykazuje działanie przeciwbólowe, przeciwobrzękowe, rozkurczowe, przeciwalergiczne, przeciwutleniające, jest także składnikiem leków przeciwzakrzepowych. Można ją w niewielkich ilościach znaleźć w wielu owocach, warzywach i ziołach m.in. w cytrusach, czereśniach, truskawkach, papryce, warzywach korzeniowych, rumianku i mięcie. Kumaryna w niewielkich ilościach nie jest szkodliwa i trudno ją przedawkować lecz jej wysokie stężenie działa toksycznie, zwłaszcza na wątrobę i nerki. Osoby zdrowe nie powinny przyjmować więcej niż 0,1 mg kumaryny na 1 kg masy ciała. Zgodnie z prawem Unii Europejskiej w gotowych produktach spożywczych maksymalna dopuszczalna zawartość kumaryny wynosi 2 mg na 1 kg produktu. Ograniczenia te jednak nie mają zastosowania dla cynamonu jako przyprawy.

O kumarynie zrobiło się głośno kilka lat temu, gdy za naszą zachodnią granicą w regionalnych wypiekach wykryto kumarynę w ilości znacznie przekraczającej bezpieczną dawkę. Od tego czasu nastąpił znaczny wzrost popytu na cynamon cejloński, który zawiera ją w niewielkich ilościach. To zjawisko pokazuje jak szybko rynek produktów bio reaguje na potrzeby Klientów. Kiedyś dostępny jako produkt niszowy dziś jest dostępny niemal w każdym sklepie ekologicznym i praktycznie wyparł kasję. Inaczej wygląda w konwencji, ponieważ wciąż głównym towarem czołowych marek jest mielona kasja z napisem cynamon na etykiecie.

WŁAŚCIWOŚCI PROZDROWOTNE CYNAMONU
O ile nie przesadzamy z ilością, to warto używać cynamonu, oczywiście cejlońskiego. Cynamon i jego związki bioaktywne mogą pozytywnie wpływać na funkcjonowanie mózgu i znacząco poprawić funkcje poznawcze (pamięć i uczenie się), a także może być stosowany jako środek wspomagający w leczeniu powiązanych chorób. Wstępne badania wykazują, że cynamon może spowalniać objawy choroby Alzheimera. Pomaga ustabilizować poziom cukru we krwi. Odciąża trzustkę, stymuluje metabolizm i łagodzi stany zapalne. Działa antyoksydacyjnie.

ZASTOSOWANIE CYNAMONU
Cynamon głównie kojarzony jest z deserami, słodkimi wypiekami (np. piernik, szarlotka) lub dodatkiem do płatków śniadaniowych. Wchodzi w skład mieszanek przypraw korzennych i rozgrzewających, jest dodawany do tzw. zimowych herbat i kaw. Już niewielka szczypta wystarczy, aby nadać aromatu także wielu daniom wytrawnym, np. pieczeniom oraz przetworom warzywnym i owocowym. Przygotowując potrawę na ciepło należy pamiętać, że cynamon źle znosi gotowanie i należy go dodawać pod sam koniec obróbki.

W sklepie znajdziemy cynamon zmielony lub w całości w formie laski. Służy także do aromatyzowania np. cukru, herbat, ciastek, deserów, płatków śniadaniowych i musli. Używany jest także w suplementach diety lub jako dodatek w kosmetykach. W aromaterapii swoje zastosowanie znajdą także ekologiczne olejki z cynamonowców o właściwościach rozgrzewających.

 

Autor artykułu: Katarzyna Malewska


 

Źródła

https://wbiblii.pl/szukaj/Wj+30%2C22-33

https://pl.wikipedia.org/wiki/Cynamonowiec_cejlo%C5%84ski

https://www.thatsitfruit.com/blogs/default-blog/blogcinnamon-10-interesting-facts-about-the-classic-spice

https://www.healthline.com/nutrition/10-proven-benefits-of-cinnamon

https://en.wikipedia.org/wiki/Cinnamomum_verum

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36652384/

https://pro-test.pl/testy/kumaryna-w-cynamonie/

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3385612/

https://ptfarm.pl/pub/File/Bromatologia/2014/BR%202-2014%20s_%20213-221.pdf

https://wylecz.to/na-serce/kumaryna-wlasciwosci-dzialanie-pochodne-i-skutki-uboczne/

https://www.gov.pl/web/psse-bilgoraj/kumaryna-w-zywnosci

https://pl.wikipedia.org/wiki/Kumaryna

 

Przepisy:

OWSIANKA Z PIEKARNIKA ZE ŚLIWKAMI


KASZA JAGLANA Z GRUSZKĄ


 Artykuł jest opublikowany w magazynie gotuj w stylu eko.pl Nr 33 Jesień 2025

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 380020 Renixx Renixx
  • 208005 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114704 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 100027 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72853 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Sałatka na obniżenie cholesterolu

Sałatka na obniżenie cholesterolu

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
12 7 30 min
Ciasteczka owsiane z musem jabłkowo-selerowym

Ciasteczka owsiane z musem jabłkowo-selerowym

Mateusz Pączek
11 4 45 min
Pieczone omlety z dynią i szczypiorkiem

Pieczone omlety z dynią i szczypiorkiem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
12 6 30 min
Jaja po szkocku

Jaja po szkocku

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
8 4 30 min
Masło z prażonych pestek dyni

Masło z prażonych pestek dyni

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
10 6 10 min
Szyszki krówkowe

Szyszki krówkowe

Barbara Strużyna
11 7 15 min
Jesienne śniadanie z domowym musli i jabłkiem

Jesienne śniadanie z domowym musli i jabłkiem

Paulina Jasińska
8 5 30 min
Krążki kalmarowe w płatkach kukurydzianych

Krążki kalmarowe w płatkach kukurydzianych

My Little Food Safari
14 13 30 min
Sałatka jarzynowa Low fodmap

Sałatka jarzynowa Low fodmap

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
8 6 30 min
Jaglanka na bogato

Jaglanka na bogato

Barbara Strużyna
10 4 20 min
Fermentowana herbata z liści lipy (granulowana)

Fermentowana herbata z liści lipy (granulowana)

Nikita
8 5 15 min
Pulpety drobiowe z amarantusem

Pulpety drobiowe z amarantusem

Dorota Rozbicka
21 13 100 min
Dubajski deser pistacjowo-kakaowy

Dubajski deser pistacjowo-kakaowy

Zielenina
10 6 90 min
Koktajl pełen antyoksydantów

Koktajl pełen antyoksydantów

Dorota Rozbicka
16 10 15 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Kulinarne ABC
    • Eko produkty
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).