Eko algi w Twojej diecie
gotujwstylueko.plMimo, że to jedne z najbardziej prymitywnych organizmów, przynoszą nam spore korzyści. Ich sekretem jest zielony barwnik - chlorofil. Mikroalgi: spirulina i chlorella są bardzo bogate w ten zbawienny dla zdrowia składnik.
Mikroalgi to proste organizmy należące do jednych z pierwszych form życia na ziemi. Mimo blisko 600 milionów lat, mogą poszczycić się unikalnymi właściwościami odżywczymi. Suszona postać mikroalg, najpopularniejsza na rynku, jest jednym z najbogatszych źródeł białka, beta-karotenu oraz kwasów nukleinowych wśród wszystkich pokarmów roślinnych i zwierzęcych. Mimo że nazwy stosuje się zamiennie, spirulina i chlorella różnią się zawartością i proporcjami składników odżywczych.
Oczyszcza organizm, poprawia jakość krwi.
Niebieskozielona alga spirulina odżywia i tonizuje. Pomaga zwalczyć niedobory w organizmie, a jednocześnie działa oczyszczająco. Jej składniki są lekkostrawne i łatwo przyswajalne. Spirulina usuwa toksyny z nerek i wątroby, buduje i poprawia jakość krwi, oczyszcza naczynia krwionośne, sprzyja rozwojowi flory bakteryjnej jelit, hamuje wzrost grzybów, chorobotwórczych drobnoustrojów i drożdży. Działa wygładzająco i poprawia napięcie skóry.
Koi nerwy, stymuluje wzrost.
Wartości odżywcze chlorelli są porównywalne ze spiruliną, choć zawiera nieco mniej białka, beta-karotenu, kwasu nukleinowego i chlorofilu. Jest droższa od spiruliny, ponieważ wymaga uzdatniania do spożycia. Z powodu bardzo niewielkich rozmiarów można ją odzyskiwać jedynie przez odwirowanie, co przyczynia się do zwiększenia kosztów produkcji. Tym, co odróżnia chlorellę od spiruliny jest szczególny składnik odżywczy tzw. “czynnik wzrostu chlorelli”, który wzmacnia układ immunologiczny i pomaga rozwiązywać problemy o podłożu nerwowym. Wspiera także proces wzrostu dzieci, utrzymuje zdrowie w późnym wieku i leczy urazy. Regeneruje po przebytych chorobach mięśni i schorzeniach systemu nerwowego.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.