Idealna kompozycja energii i smaku, czyli dlaczego warto codziennie jeść miód?
administratorEnergia i smak. Miód jest doskonałym źródłem energii: 100g miodu zawiera średnio 320 kcal i składa się głównie z łatwo przyswajalnej glukozy i fruktozy, które dostarczają organizmowi energii gotowej do natychmiastowego użycia. Jeżeli konieczny jest zastrzyk energii, sięgnięcie po łyżkę miodu jest doskonałym rozwiązaniem. Porcja miodu przed treningiem lub ogólnym wysiłkiem fizycznym, zwiększa wydajność mięśni i utrzymuje ten stan bez intensywnego angażowania żołądka, gdyż miód jest lekkostrawny.
Bogaty we fruktozę miód posiada kilka właściwości, których inne słodycze nie posiadają; efekt energiczny trwa
o wiele dłużej a sam miód może być wykorzystywany również w łagodnych formach cukrzycy, pod warunkiem, że zachowany zostanie odpowiedni umiar.
Miód jest bogaty w minerały (potas, żelazo, wapń, fosfor, magnez i miedź), zawiera wiele witamin (szczególnie witamin z grupy B) oraz szereg enzymów i antyoksydantów. Znane są także właściwości łagodzące miodu: napoje
z dodatkiem miodu łagodzą ból gardła i kaszel.
Najlepsze kompozycje włoskich miodów:
- Miód pomarańczowy jest idealny do słodzenia herbaty i ziół, a także jako dodatek do świeżych serów.
- Miód akacjowy smakuje świetnie jako dodatek do jogurtu naturalnego, świeżych serów, puddingów i innych deserów.
- Miód wielokwiatowy polecany jest jako wyborny dodatek do pieczywa i sucharów.
- Miód kasztanowy idealnie uzupełnia smak dojrzałego sera, np.: pecorino lub Grana Padano.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.