• Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyEko StylNawilżanie na lato
Nawilżanie na lato
10 / 06 / 2025

Nawilżanie na lato

Paulina Jasińska

 

Latem, kiedy słońce świeci intensywniej, nasza skóra jest szczególnie narażona na działanie szkodliwych czynników zewnętrznych, które mogą prowadzić do jej odwodnienia. Wysoka temperatura, klimatyzacja, chlor w basenie czy sól w morzu to elementy, które negatywnie wpływają na kondycję skóry. Aby zachować zdrowie, młody wygląd i nawilżenie, warto zadbać w sposób kompleksowy – zarówno stosując odpowiednią pielęgnację zewnętrzną, jak i dbając od wewnątrz. Regularne stosowanie ochrony przeciwsłonecznej, nawilżanie oraz zdrowa dieta bogata w witaminy to kluczowe elementy, które pozwolą cieszyć się piękną skórą przez całe lato.

Skóra pełni wiele funkcji, w tym ochronę przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Gdy jest odpowiednio nawilżona, działa jak bariera. Odwodniona skóra może stać się sucha, szorstka, podatna na podrażnienia. Dlatego ważne jest, aby w okresie letnim poświęcić czas na jej pielęgnację. Oto kilka wskazówek, jak to zrobić.

Nawilżanie od wewnątrz
1. PIJ WODĘ
Latem łatwiej o odwodnienie organizmu, dlatego konieczne jest odpowiednie nawodnienie, aby zachować elastyczność i zdrowy wygląd skóry. Pij co najmniej 2 litry wody dziennie, a w gorące dni nawet więcej. Warto wzbogacić i urozmaicać swoją dietę o owoce i warzywa bogate w wodę, takie jak arbuz, ogórek, truskawki, cytrusy czy aloes. Oprócz nawadniania dostarczą one cennych witamin i minerałów, które wspierają zdrowie skóry.

2. WITAMINY I MINERAŁY
Dieta pełna witamin i minerałów wspomaga zdrowie skóry. Latem warto szczególnie zadbać o witaminę C (wspomaga produkcję kolagenu i chroni przed uszkodzeniem skóry), witaminę E (działa jako silny przeciwutleniacz), oraz kwasy omega-3 (znajdujące się w rybach, orzechach i nasionach). Owoce i warzywa, szczególnie te bogate w beta-karoten (np. marchew, dynia, papryka) pomogą utrzymać zdrowy koloryt skóry i działają ochronnie przed promieniowaniem UV.

3. SUPLEMENTACJA
Jeśli zauważasz, że Twoja skóra staje się sucha lub podrażniona, warto rozważyć dodatkową suplementację, tu idealnie sprawdzą się shoty kolagenowe. Kolagen jest białkiem, które odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu elastyczności i jędrności skóry. Wpływa na jej wygląd oraz zdolność do regeneracji. Z wiekiem produkcja kolagenu w organizmie maleje, co prowadzi do utraty elastyczności skóry, pojawiania się zmarszczek oraz ogólnego osłabienia struktury. Trzeba pamiętać, że efekty suplementacji są widoczne po pewnym czasie, a skuteczność zależy od genetyki i ogólnego stylu życia.

4. ODPOWIEDNIA ILOŚĆ SNU I ODPOCZYNKU
Podczas snu organizm regeneruje się, a skóra odbudowuje swoje uszkodzenia. Aby skóra wyglądała promiennie, staraj się spać co najmniej 7 – 8 godzin dziennie.

5. UNIKANIE ALKOHOLU I KOFEINY
Oba te składniki mogą w nadmiarze działać odwadniająco na organizm. Pijąc kawę lub alkohol, zadbaj o wypicie dodatkowej ilości wody, by zrównoważyć ich działanie.

Nawilżanie od zewnątrz
OCHRONA PRZECIWSŁONECZNA
Używaj kremów z filtrem SPF (minimum 30) lub olejki zawierające naturalnie faktor SPF (olej z pestek dzikiej róży, z winogron, awokado, shea), niezależnie od tego, czy planujesz opalanie, czy spędzasz czas w cieniu. Nadmierna ekspozycja na promieniowanie UV prowadzi do oparzeń, przyspiesza proces starzenia skóry, a nawet może powodować nowotwory skóry. Krem lub krem z kroplą olejku powinno się nakładać 15 minut przed wyjściem na zewnątrz i powtarzać co 2-3 godziny oraz po każdej kąpieli w basenie czy w morzu.

NAWILŻANIE PO KĄPIELI
Po kąpieli warto też użyć balsamów nawilżających lub olejków, które przywrócą skórze elastyczność. W tym przypadku doskonale sprawdzą się produkty zawierające masło shea, aloes czy witaminę E. Jeśli skóra jest zaczerwieniona lub lekko poparzona od słońca, możesz zastosować naturalny środek łagodzący - aloes. Żel aloesowy ma działanie kojące, łagodzi podrażnienia, przyspiesza regeneracje, zapewnia natychmiastowy efekt chłodzenia.

ZŁUSZCZANIE SKÓRY
Regularne złuszczanie skóry (ale nie za często, żeby jej nie podrażnić) pomoże usunąć martwy naskórek, poprawiając jej wygląd i wspomagając regenerację. Pamiętaj, aby wybierać peelingi takie o drobnych i delikatnych cząsteczkach, które skutecznie usuną martwy naskórek, ale nie podrażnią skóry. Możesz do tej pielęgnacji wykorzystać produkty z kuchennej szafki jak: fusy
z kawy, sól, cukier, miód, oleje i olejki.

OCHRONA WŁOSÓW
Chlor i sól mogą nie tylko wysuszać skórę, ale także niszczyć strukturę włosów. Jeśli dużo pływasz, warto stosować:
Olejowanie włosów:
• Przed kąpielą w basenie czy w morzu - nałóż na włosy olej (np. kokosowy), który stworzy na nich ochronny film.
• Po kąpieli warto używać nawilżających odżywek lub masek do włosów. Dodatkowo pamiętać o nakryciu głowy. Może to być kapelusz, czapka z daszkiem, przewiązana chustka (apaszka).
OCHRONA OCZU I UST
• Oczy – Noszenie okularów przeciwsłonecznych z filtrem UV pomoże ochronić oczy, jak i skórę wokół oczu przed nadmiernym przesuszeniem i zmarszczkami.
• Usta – Warto także stosować balsam do ust z filtrem SPF, aby nie doprowadzić do ich przesuszenia czy poparzeń słoneczny

Żel aloesowy
KOMPRES NA OPARZENIA SŁONECZNE
Składniki:
• Liść aloesu
• 1 łyżka wody (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Umyj liść aloesu i przekrój go na mniejsze części, za pomocą łyżki wydrąż miąższ (żel) i przełóż go do miseczki. Jeśli miąższ jest zbyt gęsty, to możesz dodać odrobinę wody. Wymieszaj do uzyskania konsystencji żelu. Gotowe
mazidło delikatnie wmasuj w skórę.
Przechowywanie:
Żel przechowuj w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiczku
przez 1-2 tygodni.

CHŁODZĄCA MASECZKA Z ALOESEM I JOGURTEM
Składniki:
• 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
• 2 łyżki żelu aloesowego
Przygotowanie:
Jogurt i żel z aloesu wymieszać do połączenia (mogą być uprzednio schłodzone), a następnie nałóż na oczyszczoną skórę twarzy. Zostaw na 15-20 minut, po czym spłucz ciepłą wodą.

Aloes – nie tylko nawilżenie Aloes, znany ze swoich prozdrowotnych właściwości, to roślina, która od wieków cieszy się uznaniem w medycynie naturalnej. Żel z aloesu ma działanie nawilżające i łagodzące, co sprawia, że jest idealnym środkiem na oparzenia, podrażnienia oraz rany. Dzięki zawartości witamin (A, C, E, witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego, choliny, niacyny oraz witaminy B12), minerałów (wapń, cynk, chrom, magnez, miedź, selen, sód), kwasów (salicylowy, oleinowy, linolowy, linolenowy, palmitynowy, stearynowy) oraz aminokwasów, aloes wspiera układ odpornościowy i wspomaga detoksykację organizmu.

Aloes ma także pozytywny wpływ na układ pokarmowy, poprawiając trawienie i łagodząc dolegliwości żołądkowe. Jego właściwości przeciwzapalne czynią go cennym składnikiem kosmetyków i suplementów diety.

Jednak, jak każda roślina lecznicza, aloes należy stosować z umiarem i rozwagą. Okładów z aloesowego żelu nie wolno stosować u małych dzieci. Ponadto aloes nie powinien być spożywany przez kobiety w ciąży, karmiące oraz dzieci poniżej 13. roku życia.

Aloes na rynku żywności ekologicznej dostępny jest świeży (liść) i w formie soku.

Na szczególną uwagę zasługuje sok z aloesu z miąższem, wyprodukowany ze świeżych liści aloesu. Uzyskany przy zastosowaniu, procesu obejmującego oczyszczanie i obróbkę liści w niskiej temperaturze, a następnie utrwalanie produktu za pomocą technologii HPP.

Technologia HPP to nowoczesna metoda utrwalania żywności, która polega na poddawaniu opakowań łącznie z żywnością działaniu wysokiego ciśnienia z wykorzystaniem wody jako płynu pod ciśnieniem. 

Nie można w tej technologii wykorzystać butelki szklanej, gdyż nie jest to elastyczny materiał. Technologia ta stosowana jest jako alternatywa do obróbki termicznej, np. pasteryzacji. Głównymi zaletami HPP jest zachowanie wartości odżywczych, świeżości i naturalnego smaku oraz wydłużenie daty minimalnej trwałości produktu. Otrzymujemy sok z aloesu najbardziej zbliżony do surowej substancji zawartej w tej roślinie.

Pamiętaj, by spożywanie soku ograniczyć do dziennej dawki, którą zaleca producent. Nadmierne spożycie soku z aloesu może wywołać biegunkę i doprowadzić do niedoborów elektrolitowych.

Źródła:

https://pandawanda.pl/pl/n/Jak-zrobic-zel-z-aloesu/269

https://biogo.pl/blog/jak-dbac-o-skore-latem-5-najwazniejszych-wskazowek/?srsltid=AfmBOorlSa5ZtGj4c6IhYEjsdmBAcJRoslMbpJscOhoFwFneSBXFJicf

https://dimedic.eu/pl/wiedza/jak-dbac-o-skore-latem

https://www.medonet.pl/zdrowie,aloes---wlasciwosci--zastosowanie--przeciwwskazania,artykul,1726065.html 

https://www.ofeminin.pl/uroda/pielegnacja/cztery-przepisy-na-domowe-chlodzace-maseczki-na-twarz-idealne-na-lato/02kwcf8

 

 

Artykuł jest opublikowany w magazynie gotuj w stylu eko.pl Nr 32 Lato 2025

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 371190 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72808 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Krewetki z kiszonymi cytrynami po marokańsku

Krewetki z kiszonymi cytrynami po marokańsku

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
15 10 15 min
Puszysty chleb na kefirze

Puszysty chleb na kefirze

MagdalenaKK
8 9 180 min
Szakszuka obiad w 15 minut

Szakszuka obiad w 15 minut

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 12 15 min
Syrop z kwiatów bzu czarnego z limonką

Syrop z kwiatów bzu czarnego z limonką

Nikita
9 13 15 min
Pierogi z borówkami

Pierogi z borówkami

Paulina Jasińska
6 6 60 min
Budyń bananowy z borówkową galaretką

Budyń bananowy z borówkową galaretką

Barbara Strużyna
5 4 15 min
Domowa woda smakowa ananasowo-limonkowa

Domowa woda smakowa ananasowo-limonkowa

Dorota Rozbicka
14 13 15 min
Gazpacho z awokado i ogórka

Gazpacho z awokado i ogórka

Magdalena Nagler - foodmania
12 10 10 min
Woda na dzień dobry

Woda na dzień dobry

Barbara Strużyna
7 2 5 min
Chłodnik z botwinki

Chłodnik z botwinki

Barbara Strużyna
7 5 40 min
Lemoniada ogórkowa

Lemoniada ogórkowa

Barbara Strużyna
4 3 10 min
Napój z babką płesznik - koktajl na podjadanie i utratę wagi

Napój z babką płesznik - koktajl na podjadanie i utratę wagi

Paulina Jasińska
6 4 10 min
Lemoniada z czerwonej koniczyny

Lemoniada z czerwonej koniczyny

Nikita
10 10 20 min
Sos paprykowy - Lutenica

Sos paprykowy - Lutenica

Barbara Strużyna
7 4 60 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).