Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyEko StylZioła i inne rośliny do domowych herbatek
Zioła i inne rośliny do domowych herbatek
04 / 02 / 2025

Zioła i inne rośliny do domowych herbatek

Nikita

 

Zbieranie ziół do domowyca się herbatą z własnego ogrodu/z wakacji/balkonu przez całą zimę jest fantastyczna. Kiedy na zewnątrz robi się zimno i ponuro, nie ma nic bardziej kojącego niż filiżanka ciepłej, pachnącej i kolorowej własnoręcznie skomponowanej herbaty ziołowej, takie wspomnienie letnich dni. Taka herbata nie ma nic wspólnego ze zwykłą czarną lub zieloną herbatą. Jest to raczej napar sporządzony z części roślin, których składniki aktywne rozpuszczają się w gorącej wodzie.

ZE WZGLĘDU NA SPOSÓB DZIAŁANIA MOŻEMY JE PODZIELIĆ NA WIELE GRUP M.IN.:
• uspokajające, relaksujące, antystresowe, na dobry sen: lawenda, ziele dziurawca, rumianek, werbena cytrynowa, trawa cytrynowa, melisa, szyszki chmielu, kozłek lekarski, geranium, płatki dzikiej róży, jiaogulan (Gynostema, ziele długowieczności), kwiat głogu;
• działające przeciwgorączkowo, napotnie: kwiat lipy, kwiat czarnego bzu, wiązówka błotna, kora wierzby, gałązki i liście maliny;
• wzmacniające układ odpornościowy: jeżówka, czarny bez, dzika róża, rokitnik, czystek, imbir, oregano, kurkuma, cynamon, malina, aronia, geranium, cytryna, limonka;
• na przeziębienie, o działaniu rozgrzewającym, antybakteryjnym, przeciwzapalnym, przeciwwirusowym: lipa, szałwia, hibiskus, tymianek, czarny bez, ziele krwawnika, babka lancetowata, jeżówka purpurowa, szałwia, hyzop, rozmaryn;
• moczopędne (wspierające drogi moczowe i nerki): żurawina, nawłoć, pokrzywa, liść brzozy, natka pietruszki, jarzębina, czarny bez, jałowiec, kwiat wrzosu, kwiat bzu czarnego, kwiat kocanki piaskowej, skrzyp;
• wzmacniające serce i układ krążenia: kwiaty i owoce głogu, aronia, ziele serdecznika, kozłek lekarski, dzika róża owoce, melisa lekarska, miłorząb japoński (Ginko biloba, w naparze działa słabiej, lepiej wyciąg alkoholowy), pestki winogron;
• o działaniu przeciwbólowym: złocień maruna (zwłaszcza na migreny), imbir, krwawnik, rumianek, melisa, lawenda, geranium, goździki, werbena cytrynowa, wiązówka błotna, kora wierzby, jiaogulan, mięta, kadzidłowiec (Boswelia), bukwica lekarska;
• łagodzące objawy klimakterium (na menopauzę): czerwona koniczyna, nagietek, krwawnik pospolity, szałwia, melisa lekarska, trawa cytrynowa, szyszki chmielu, dziurawiec, niepokalanek;
• na dobre trawienie i niestrawność: mięta, rumianek, melisa, koper włoski, rozmaryn, szałwia, imbir, kurkuma, kolendra, kozieradka, mniszek, piołun, cynamon, bazylia, ostropest;
• na stawy: znamiona kukurydzy, liść podagrycznika, ziele nawłoci, liść poziomki, liść brzozy, rumianek;
• na gardło i drogi oddechowe o działaniu powlekającym, nawilżającym i odkażającym: rumianek, lipa, maliny, imbir, czarny bez, kwiat: ślazu, czarnej malwy i dziewanny, podbiał pospolity, babka lancetowata, szałwia, lukrecja, miodunka, oregano, hyzop;
• orzeźwiające i odświeżające: mięta (różne odmiany), melisa (różne odmiany- cytrynowa, limonkowa, mandarynowa), werbena cytrynowa, trawa cytrynowa, bazylia cytrynowa;
• świąteczna herbatka: laska cynamonu, imbir, kurkuma, goździki, anyż, wanilia, cytrusy.

SAMODZIELNE PRZYGOTOWANIE MIESZANEK ZIOŁOWYCH – ŁĄCZENIE ZIÓŁ
Zioła są powszechnie dostępne bez recepty, w zasadzie na każdym kroku możemy je kupić (w sklepach z żywnością ekologiczną, sklepach zielarskich oraz aptekach). Z tego też powodu teoretycznie może się nam wydawać, że można z nich korzystać do woli i bez umiaru, że są bezpieczne „bo to przecież zioła i nie zaszkodzą nam”. Niestety nie do końca tak jest. Zrobienie swojej autorskiej mieszanki jest proste, pod warunkiem znajomości podstawowych zasad bezpiecznego stosowania ziół oraz właściwości poszczególnych ziół.

Podstawowe zasady komponowania własnych mieszanek:
• po pierwsze nie łączymy ze sobą ziół o przeciwstawnych właściwościach, gdyż ich działania będą znosić się nawzajem i nie uzyskamy przez to pożądanego efektu. Należy ze sobą łączyć zioła o podobnym działaniu, mając jednak na względzie ich potencjalne właściwości niepożądane;
• mieszanka powinna mieć też określone proporcje. Niektórzy eksperci zalecają łączenie poszczególnych ziół w równych proporcjach, np. po 50 gramów z każdego wybranego ziela. Inni proponują, aby na początek wybrać bazę, którą będą stanowiły 2-3 zioła o najbardziej pożądanym przez nas działaniu. Następnie dobieramy zioła uzupełniające i wzmacniające właściwości ziół bazowych. Na końcu dodajemy surowce, które mają nadać naszej mieszance odpowiednie walory smakowe, aromatyczne i wizualne (np. płatki dzikiej róży), a jednocześnie stanowią bezpieczne połączenie z pozostałymi składnikami;
• przy pierwszych próbach tworzenia własnych kompozycji ziołowych warto opierać się jednak na kilku prostych i sprawdzonych składnikach, lepiej użyć mniej i wypróbować ich działanie na sobie;
• zioła suszone mają zazwyczaj mocniejszy smak niż świeże, ale słabszy aromat;
• ziół suchych używamy mniej niż świeżych;
• im dłużej parzymy zioła, tym mocniejszy otrzymujemy smak naszej ziołowej herbatki;
• herbatki ziołowe pite dla przyjemności należy urozmaicać, nie należy pić takich samych ziół w dużych ilościach i przez długi czas;
• jeżeli chcemy zrobić dłuższą konkretną kurację ziołową należy zasięgnąć profesjonalnej porady w dobrym sklepie zielarskim, u fitoterapeuty, a w przypadku ciąży czy różnych chorób, gdy przyjmujemy leki należy skonsultować taką kurację z lekarzem i sprawdzić czy dany lek nie ma interakcji z danym ziołem;
• nie należy popijać leków ani suplementów diety herbatami; w szczególności herbatami ziołowymi, ponieważ może dojść do interakcji pomiędzy składnikami leków a składnikami herbat i w efekcie nastąpi zaburzenie ich działania.

TEMPERATURA WODY I CZAS PARZENIA
• temperatura: w przypadku większości ziół do sporządzenia naparów potrzebujemy wody o temperaturze około 90-95°C. Taka temperatura powala na wydobycie składników odżywczych z ziół bez niszczenia ich właściwości. Zioła w dzbanku/kubku zalewamy gorącą wodą, przykrywamy i odstawiamy do zaparzenia. Zioła delikatne tj. rumianek, lipa, melisa najlepiej oddają swoje właściwości, smak i aromat w niższych temperaturach, najlepiej zalać je wodą o temperaturze 85-90°C. Natomiast zioła twardsze, o silnych i intensywnych właściwościach tj. imbir, goździki, rozmaryn potrzebują wyższych temperatur około 95-100°C, dopiero wtedy będą uwalniały pełnię swoich dobroczynnych składników.
• czas parzenia: zależy od rodzaju ziół, stopnia rozdrobnienia i twardości surowca. Zioła o delikatnym smaku i zapachu (np. mięta, melisa, rumianek, werbena) potrzebują 5-7 minut na wydobycie swoich właściwości. Natomiast zioła twardsze, o intensywniejszym smaku (np. rozmaryn, szałwia, hyzop) potrzebują dłuższego czasu parzenia 10-15 minut.
• sposób zaparzania: odpowiednią ilość ziół z reguły w przypadku ziół suchych jest to 1-2 łyżeczki ziół na filiżankę (150 ml) umieszczamy bezpośrednio w filiżance lub w szklanym dzbanku z zaparzaczem (dajemy odpowiednią ilość ziół, w zależności od pojemności dzbanka). Gotujemy wodę w czajniku, chwilę czekamy do momentu uzyskania odpowiedniej temperatury do naszych wybranych ziół. Zioła zalewamy, przykrywamy i odstawiamy do zaparzenia na odpowiedni czas (od 5 do 15 minut). Po upływie właściwego czasu wlewamy napar do ulubionych filiżanek lub kubków i delektujemy się smakiem aromatycznego ziołowego naparu. Jeżeli nie mamy dzbanka z zaparzaczem przecedzamy zioła przez sitko.

HERBATKI O DZIAŁANIU RELAKSUJĄCYM, USPOKAJAJĄCYM, KOJĄCE NERWY, NA DOBRY SEN:
Obecnie wiele osób wielokrotnie boryka się z problemami ze snem. Zanim zaczniemy bezpośrednio sięgać po leki, warto najpierw wypróbować naturalne metody i skomponować własną ziołową herbatkę z wykorzystaniem własnoręcznie zebranych ziół lub kupić pojedyncze zioła dobrej jakości np. polskiej firmy Dary Natury. Wiele roślin w naszych ogrodach zawiera składniki, które działają uspokajająco, kojąco, a zawarte w nich substancje pomagają lepiej zasnąć i zapewniają głębszy sen. Można je parzyć i pić, ale można też zrobić ziołowe poduszki (aromaterapia).

Oczywiście problemy ze snem mogą mieć różne przyczyny i wpływa na nie wiele czynników. Jeżeli problemy ze snem utrzymują się przez dłuższy czas, a herbatki ziołowe nie pomagają należy zwrócić się o pomoc do lekarza.

Najlepiej sprawdzają się w takich herbatkach zioła o działaniu uspokajającym, relaksującym, kojącym nerwy tj. melisa, lawenda, rumianek, werbena cytrynowa, dziurawiec, szyszki chmielu, kozłek lekarski, płatki dzikiej róży, jiaogulan (Gynostema, ziele długowieczności), geranium, kwiat głogu i inne.

DODATKI SŁODZĄCE DO HERBATEK ZIOŁOWYCH
Jeżeli lubicie słodsze napary lub chcecie złagodzić goryczkę
(np. z szyszek chmielu, złocienia maruna czy krwawnika) można
dodać do naparów:
miód naturalny
syrop z kwiatów bzu czarnego
syrop z melisy dla wzmocnienia efektu uspokającego
syrop z lawendy
syrop z geranium
syrop z płatków róży
syrop z mniszka
syrop z kwiatów lub owoców głogu
syrop z nawłoci
syrop z koniczyny
syrop klonowy
syrop z agawy

Herbatka ziołowo-kwiatowa poprawiająca nastrój
składniki:
• 2 części mięty
• 1 część werbeny cytrynowej
• 1 część bazylii cytrynowej
• 1 część kwitnącego ziela oregano
• 1 część kwiatów nagietka
stosowanie:
Stosujemy 1 łyżkę mieszanki na 250 ml gorącej wody. Parzymy pod przykryciem około 10 minut. Można dosłodzić miodem. Mięta i werbena cytrynowa odświeżają umysł, bazylia chroni przed stanami zapalnymi, a oregano wzmacnia cały przewód pokarmowy.

Herbata na dobry nastrój
składniki:
• 5 części werbeny cytrynowej
• 3 części mięty ananasowej lub bergamotkowej (lub innej ulubionej)
• 2 części melisy
• 1 część nagietka
• 1 część płatków róży
stosowanie:
Letnia, owocowa herbata ziołowa z kolorowymi kwiatami. Zapewnia dobry nastrój nawet w pochmurne dni. Wsypać jedną łyżeczkę mieszanki na szklankę gorącej wody i pozostawić na 8 do 10 minut do zaparzenia.

Herbata na dobranoc
składniki:
• 6 części melisy
• 3 części rumianku
• 2 części suszonych kawałków jabłek (lub suszonych obierek)
• 1 część kwiatów malwy
stosowanie:
Uspokajająca, relaksująca herbata na wieczorne godziny. Pomaga zasnąć i obiecuje słodkie sny. Stosujemy dwie łyżeczki na szklankę gorącej wody. Pozostawić do zaparzenia pod przykryciem przez około 8 do 10 minut.

Herbata na wieczór uspokajająca i ułatwiająca zasypianie
składniki:
• 2 części szyszek chmielu
• 2 części babki lancetowatej
• 3 części melisy (lub werbeny cytrynowej)
• 2 części rumianku
• 1 część lawendy
• 1 część płatków róży
stosowanie:
Stosujemy około 2-3 łyżki na litr gorącej wody (90-95 stopni). Przykryć i odstawić na 10 minut. Przykrycie herbaty jest ważne, aby olejki eteryczne wróciły do naparu.

Niebieska herbatka wieczorna
składniki:
• 2 części kwiatów lawendy
• 2 części liści babki lancetowatej
• 2 części liści malin lub liści jeżyn
• 1 część melisy
• 1 część chabra
• 1 część stokrotek
stosowanie:
Wszystkie składniki wymieszać i przechowywać w szklanym słoiczku. Parzyć 3 łyżki na 1 litr gorącej wody (90-95 stopni). Przykryć i odstawić na 10 minut do zaparzenia, następnie delektować się smakiem. Przykrycie herbaty jest ważne, aby olejki eteryczne wróciły z parą do herbaty i nie wyparowały.

Herbata relaksacyjna i nasenna
składniki:
• 1 część liści melisy
• 1 część szyszek chmielowych
• 1 część korzenia kozłka lekarskiego (waleriany)
stosowanie:
Ta mieszanka ziół to wspaniały sposób na wyłączenie się, wyciszenie i dobry sen. Najlepiej pić ją wieczorem przed pójściem spać lub w ciągu dnia, gdy chcesz się zrelaksować. Aby przygotować filiżankę herbaty należy zalać łyżkę stołową mieszanki wrzącą wodą i pozostaw do zaparzenia na 10 do 15 minut. W razie potrzeby odcedzić i dosłodzić miodem.

 

Bibliografia:
„Das große Buch vom Kräutertee“ Simone J. Taschee
„Zdrowie z natury. Kawy i herbaty z łąk i lasów” Katarzyna Mikulska i Artur Bokła
„Vergessene Heiltinkturen” Gabriela Nedoma
https://unkraut-liebe.de/rezepte/abendruhe-kraeutertee-rezept-selber-mischen
https://unkraut-liebe.de/teemischungen/kraeutertee-selber-sammeln
https://www.mein-schoener-garten.de/lifestyle/gesund-leben/teekraeuter-33181
https://www.garten-fraeulein.de/tee-selber-machen/
https://www.kostbarenatur.net/anwendungen-und-inhaltsstoffe/jiaogulan/
https://www.kostbarenatur.net/kategorie/heilpflanzen/
https://www.smarticular.net/diese-gesunden-und-leckeren-teesorten-kosten-dich-keinen-cent/
https://www.paleo360.de/rezepte/kraeutertee/
https://www.smarticular.net/teemischung-selber-machen-regional-wildpflanzen-rezepte/
https://www.wurzelwerk.net/haltbarmachen/doerren/tee-selber-machen/
https://www.medonet.pl/leki,nigdy-nie-lacz-tych-ziol-i-suplementow-z-lekami--anestezjolozka-ostrzega,artykul,48958739.html
https://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/leki/dziurawiec-wlasciwosci-i-zastosowanie-aa-j72Y-Xsnm-1dwa.html

 

Przepisy:

Ziołowa herbatka na dobry nastrój

 

Herbatka ziołowa na dobranoc

 

Artykuł jest opublikowany w magazynie gotuj w stylu eko.pl Nr 30 Zima 2024/25

Renixx
Renixx powiedział/a:
Super przepisy na mieszanki herbat
cytuj odpowiedz 11.04.2025, godz. 08:22

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 370090 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118815 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114704 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99827 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72608 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Chłodnik w wersji fusion

Chłodnik w wersji fusion

My Little Food Safari
13 16 30 min
Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki  w słoiku na wynos

Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki w słoiku na wynos

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 11 40 min
Sałatka wiosenna buddha bowl

Sałatka wiosenna buddha bowl

FioletoweAparaty
12 9 25 min
Pasta z groszku zielonego

Pasta z groszku zielonego

Zuzanna Wiśniewska
11 8 5 min
Herbatka ze świeżej pokrzywy

Herbatka ze świeżej pokrzywy

Barbara Strużyna
10 8 10 min
Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
13 10 20 min
Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 10 min
Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 40 min
Owsianka błonnikowa

Owsianka błonnikowa

Barbara Strużyna
7 5 15 min
Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
4 5 30 min
Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
8 6 10 min
Piegowate naleśniki

Piegowate naleśniki

Mariola
5 4 40 min
Krem ze szparagów z pieczarkami

Krem ze szparagów z pieczarkami

mariola.mk
11 5 30 min
Sushi KETO

Sushi KETO

Barbara Strużyna
4 4 25 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet